IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:45 | 3 ноември 2020
Обновен: 05:01 | 17 април 2024

Прокуратурата разследва екшъна край яз. Цонево

По материала работи: Слав Велев
Прокуратурата разследва екшъна край яз. Цонево

Снимка: ИАРА

 

Териториалното отделение – Провадия към Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за незаконен улов на риба в язовир Цонево. Става въпрос за случая от миналата седмица, при който бракониери не спряха за проверка от служители на ИАРА и дори оказаха съпротива.
 

 

На 28 октомври при извършване на рутинна проверка инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ установили двама души, които се намирали в язовир Цонево в лодка с извънбордов двигател и ловели риба с мрежи. Когато риболовът приключил, бракониерите излезли от язовира и натоварили улова и оборудването си в багажника на тъмносин джип с бургаска регистрация. Тогава служителите на ИАРА им препречили пътя със служебния си автомобил, след което приближили до джипа и се легитимирали с цел да извършат проверка. В този момент джипът потеглил рязко, насочвайки се към инспекторите, които обаче успели да отскочат встрани. При рязката маневра багажникът на возилото се отворил и отвътре изпаднали рибарските мрежи ведно с уловената и поставена в чували риба, както и двигателят на лодката. Бракониерите изгубили контрол над превозното средство и се ударили последователно в няколко дървета, но въпреки това успели да избягат. Единият от бракониерите бил разпознат от служителите на ИАРА. Уловената риба била върната в язовира, а двигателят и мрежите били иззети от инспекторите с констативен протокол.  

 

Язовир Цонево се намира между селата Сава, общ. Дългопол и Добромир, общ. Руен. Той е резервен източник на питейна вода за гр. Варна. Риболовът в язовира е забранен.

 

Наказанието за раследваото престъпление е лишаване от свобода за срок от една до три години и глоба от 15 хиляди лева до 20 хиляди лева, посочват от прокуратурата.

Коментари

kyrleja ( преди 8 месеца )
Риболовът в язовира е забранен.нали със билет беше разрешено какво става бре хора.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна