IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
12:50 | 27 ноември 2020
Обновен: 03:03 | 25 март 2024

Варна се задъхва! Въздухът опасно мръсен за пореден ден

Граждани сигнализират за лилаво - черен цвят на дима от комините на ТЕЦ - Варна

По материала работи: Слав Велев
Варна се задъхва! Въздухът опасно мръсен за пореден ден

"Чист въздух" ли дишаме днес във Варна, Белослав и Девня? Това пита Радио Варна, след получен сигнал за лилаво - черен цвят във въздуха и черен дим от комините на ТЕЦ - Варна. От ранните часове на деня се наблюдава една "обвивка от дим" във въздуха, съобщават техни слушатели. Интересно е какви са данните за финни прахови частици, за които следят двете станции на РИОСВ във Варна. Те обаче се намират в кв. "Левски" и в кв. "Чайка", доста далече от причината за лошия вид и мирис във въздуха.

 

Въздухът в София и още редица градове на страната, след които и Варна е опасно мръсен. Това показват, за втори ден поред, данните на гражданското сдружение AirBG. Според тях нивата на фини прахови частици в източните, северните, южните, централните и част от западните райони на столицата днес сутринта са в пъти по-високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб.м. На места разликите са близо 4 пъти.


Гражданското сдружение мери моментните данни, а сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени - за 24-часов период, и именно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб.м.

Освен в София въздухът е опасно мръсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG - в Търговище, Кюстендил, Велинград, Горна Оряховица, Троян, Варна и други.

Коментари

Колю ( преди 3 години )
Сега умниците ще кажат, че горят италианнски ***.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна