IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:30 | 17 декември 2020
Обновен: 14:56 | 18 април 2024

Въпреки валежите: яз. "Цонево" с драстично намален обем

Най-големият водоем край Варна е пълен едва на 33% от капацитета си

По материала работи: Слав Велев
Въпреки валежите: яз. "Цонево" с драстично намален обем

Драстично е намаляла водата в язовир "Цонево" заради липсата на валежи, предава БНТ. В момента най-големият язовир във Варненска област е пълен едва 33% от капацитета си. Водоемът е резервен вариант за захранване на Варна с питейна вода в случай на воден режим. Всеки месец вода от язовира се подава и към химическите заводи в Девня за осигуряване на производствения процес.

Язовир "Цонево" се използва основно за промишлени нужди и за напояване на земеделски земи. Заради опасността от воден режим по Черноморието, язовирът беше предвиден да снабдява Варна с вода за питейно-битови нужди. Количеството му обаче спада застрашително. Всички се надяват през зимата да има интензивни валежи от сняг, за да се увеличи нивото на язовира.

Важна подробност е, че всеки месец водоемът губи не малко количество от обема си и заради изпарения на водата, като те са повече през летните месеци.

Ръкавът на язовир "Цонево" до село Аспарухово е почти пресъхнал. Вече се вижда изцяло потопеният преди повече от 30 години стар мост.

Веселин Цонев, управител на "Напоителни системи" - клон Черно море: Наистина в този район, в който се намираме в момента, няма почти никакви дъждове и снегове, откъдето да се пълни язовирът.

За декември близо 4 милиона кубика вода от язовира се подава към заводите в Девня. В случай на воден режим за Варна, количеството за промишлени нужди ще бъде редуцирано със заповед на Министерството на околната среда и водите.

Веселин Цонев, управител на "Напоителни системи" - клон "Черно море": И дори са ги предупредили да са готови и за техен авариен план, евентуално да търсят друг водоизточник, защото приоритет е ВиК-операторът.

От "Напоителни системи" - клон "Черно море" твърдят, че в случай на водна криза, имат техническа готовност веднага да подадат нужното количество вода от язовир "Цонево" до помпена станция на ВиК за захранването на Варна. За да се използва обаче водата за питейно-битови нужди, е необходимо водното дружество да изгради пречиствателна станция.

 

Коментари

анонимен ( преди 3 години )
На снимката, обаче е Дяволският мост над река Арда. Нищо общо с Цонево.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
анонимен ( преди 3 години )
Само дето моста не е от язовир Цонево.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна