IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
17:00 | 21 декември 2020
Обновен: 01:52 | 18 април 2024

Ще отвори ли новият храм "Св. Прокопий Варненски" за варненци?

Позлатяват камбанарийния и на централния купол на Катедралата

По материала работи: Слав Велев
Ще отвори ли новият храм "Св. Прокопий Варненски" за варненци?

Първият във Варна нов православен храм от 100 години насам- "Св. Прокопий Варненски" ще бъде осветен през следващата 2021 година, това съобщи  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан за Радио Варна. По първоначални планове храмът трябваше да отвори врати за миряните още през лятото. Владиката информира, че стенописите в олтара и на купола са готови, иконостасът също, приключва и  вертикалната планировка. Митрополит Йоан уточни, че има два варианта за периода на освещаването-през февруари или през май. Стана ясно, че ремонтът на Катедралния храм във Варна продължава. 

В момента е започанло позлатяването на камбанарийния и на централния купол. Първяият резултат от извършените ремнонтни дейности може да бъде видян от варненци до месец.

Припомняме, че ремонтът ще продължи около година. На скелетата на куполите може да се работи и през зимата и до скорост на вятъра до 70-80 км./час, благодарение на белите платнища, които ги покриват.

Заради пандемията митрополит Йоан няма да посещава други градове в епархията за Рождество Христово, най-вероятно няма да има и шествие на Богоявление, а ритуалът по хвърлянето на кръста ще се състои на 6 януари в 12 часа. Бойните знамена ще се осветят във Военноморската база.

Подробностите чуйте от репортажа на Даниела Стойнова:

 

Коментари

Новини Варна