IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:30 | 24 декември 2020
Обновен: 13:51 | 18 април 2024

Топлото време изкара варненци навън

Морската градина и плажа бяха пълни с народ днес

По материала работи: Слав Велев
Топлото време изкара варненци навън

Топлото време изкара варненци навън. След сдмици облачно време, слънцето най-после се показа, а тихото и топло за сезона време изкара хиляди варненци от домовете им, за да се разходят из Морската градина и плажната алея в днешния почивен ден, предаде Moreto.net. Варненци се радват на първия сравнително топъл ден от дни насам, а температурите надхвърлиха 12 градуса.


Голяма част от жителите на морската столица използват възможността за да си направят разходка по плажната ивица и в морската градина.

По центъра на морския град също има доста хора, а част заведенията по крайбрежната алея работят и на принципа "вземам за изпът".

Ледената пързалка, разположена в района на Летния театър също се радват на добра посещаемост в днешния ден.

Една от задължителните спирки на хората, избрали крайморската разходка, е мястото, където зимуват немите лебеди. Красивите птици се превърнаха в един от символите на "зимна" Варна. Те идват тук да зимуват от Дания, Германия и Холандия. Наричат ги неми заради специфичния хриптящ звук, който издават. Типично пролетните температури изкараха на брега и лебедите, които от години са свикнали да бъдат хранени от хората.

Орнитолози обаче предупреждават, че не е добре да даваме прекалено много храна на птиците. Особено вреден е ечемикът, както и топчетата хляб, с които обикновено ги храним. От тях те може да се подуят и в най-добрия случай да се чувстват преяли дълго време. Възможно също е и да се запуши хранопроводът им и да загинат.

Ако сте решили да им хвърлите нещо за ядене, ограничете се с няколко зърна царевица, може и няколко пуканки. Полезна е също пшеницата. Но не прекалявайте, след вас ще дойде още някой, който също ще ги храни. Освен това лебедите са диви птици и могат сами да си търсят храна.

Най-добре само да се полюбуваме на красивите птици, съветват орнитолозите. Снимките също не са вредни за лебедите.

Коментари

Новини Варна