IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:25 | 7 януари 2021
Обновен: 13:27 | 22 април 2024

Летищата във Варна и Бургас предлагат бързо тестване на пътниците

Продължава границите да бъдат отворени и само в краен случай да се изисква отрицателен PCR тест, каза Марияна Николова

По материала работи: Слав Велев
Летищата във Варна и Бургас предлагат бързо тестване на пътниците

Снимка: Министерство на туризма

 

Към момента за тази година се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети на двете ни морски летища - Варна и Бургас. На портовете има създадена организация за бързо тестване на пътниците, както и за тестване с PCR. Това каза Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, по време на работна среща с министър на туризма Марияна Николова днес, предаде Инвестор.

Ние сме в топ класацията по въведени мерки за предпазване на пътниците спрямо всички 30 летища в групата на Фрапорт, информира още изпълнителният директор. И поясни, че е поставено специално покритие на всички контактни повърхности, като врати и тоалетни, което убива вирусите. 

Министър Николова инспектира летището в морската столица, като лично се увери в спазването на всички противоепидемични мерки. На място тя установи, че на летището са въведени всички утвърдени норми за работа, които гарантират сигурното и безопасно пътуване на туристите. „Впечатлена съм от всички мерки, които сте въвели. Това ще допринесе за насърчаване на пътникопотока към Варна, която е приоритетна дестинация“, заключи вицепремиерът.

„Безпрецедентният спад в международните пътувания, по някои изчисления представляващ повече от 70%, и различните ограничения за пътуване намалиха значително обема на пътникопотоците, а ситуацията в момента продължава да ограничава свободното движение на хора и това несъмнено се отразява и на туризма“, каза още Николова.

И допълни, че в тази връзка трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания.

Николова посочи, че ситуацията е много динамична и прогнози трудно се правят, но въпреки това политика е и ще продължава да бъде границите да са отворени и само в краен случай да се изисква отрицателен PCR тест.

Тези дни стана ясно, че летищните такси за 2021 г., събирани от Летище София, ще останат непроменени заради жалби на три авиокомпании, поместени на сайта на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. „Уиз Еър Унгария“, „Райънер Дезигнейтид Активити Къмпани“ и „България Ер“ са подали възражение против решението на летищния оператор за определяне размера на летищните такси за 2021 г., които са били завишени. Подаването на жалбите означава, че решението на „Летище София” ЕАД не влиза в сила, уточняват от Министерството на транспорта.

 

Още икономически новини четете на Инвестор

Коментари

Новини Варна