IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:15 | 9 януари 2021
Обновен: 10:51 | 21 септември 2022

Пластмасата превзема родното море

Черноморието ни сред най-замърсените водни басейни в света, най-силно в района на Варна

По материала работи: Слав Велев
Пластмасата превзема родното море

Замърсяването на Българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света.

Това е един от изводите от първото по рода си изследване на водите на Българското Черноморие, проведено като част от кампанията на „Грийнпийс-България“ за намаляване на пластмасовото замърсяване „Свободни от пластмаса“, предаде БНР.

С помощта на ветрохода на Greenpeace „Rainbow Warrior III“ в района между Бургас и нос Калиакра се установи, че микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър. Според събраните данни, най-голям дял от микропластмасите във водата са влакната – вероятно остатъци от въжета и мрежи. Замърсяването с микропластмаси е най-силно в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия.

По отношение на замърсяването с плаващи морски отпадъци, резултатите показват, че то е съпоставимо с това в румънската акватория на Черно море или по тихоокеанските води пред бреговете на Чили. Количествата са най-големи в района на Варна и нос Емине.

Автори на изследването са двама биолози от отдел „Водни екосистеми“ на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН - д-р Стефания Клайн и д-р Димитър Беров. Теренното проучване е проведено през август 2017 г. съвместно с активисти и доброволци на „Грийнпийс“.

Участниците в проекта са събирали и категоризирали проби от водната повърхност, според насоките в Рамковата директива за морска стратегия на ЕС.

Общото морско замърсяване на Черно море е разделено на няколко категории: материали изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия или картон, обработено дърво и метал. Резултатите показват, че най-висок дял имат пластмасите (90 – 100%).

Установено е, че пластмасата за еднократна употреба никога не изчезва напълно. Опаковки и чаши, които веднъж са попаднали в морската вода, остават в нея стотици години, дори и да се разпаднат на микропластмаса.

Карта на морското замърсяване в Европа можете да намерите на сайта на Европейската агенция за околната среда.

Гл. ас д-р Димитър Беров разказва подробностите за изследването:

„Данните за замърсяване бяха очаквани и се виждаха с просто око - опаковки, боклуци от кораби, шишета, найлонови торбички. Ние открихме количества между 60.3 и 93.8 броя плаващи отпадъци на квадратен километър водна площ.

По-големи концентрации на плаващи отпадъци намерихме в района на Варна и устието на река Камчия - това също беше очаквано, защото това са райони със замърсяване – каквито са големите градове и реките, които събират води от големи площи.

По отношение на микропластмасовите замърсявания открихме количества от няколко хиляди парченца с големина под 5 мм или няколко десетки грама на квадратен километър от морската повърхност.

Замърсяването с микропластмаса на Черно море е с нива подобни на тези в Балтийско и в Северно море.


Морските течения разнасят отпадъците - когато духат ветрове от запад боклуците отиват в открито море и обратното като задуха от морето те биват изкарвани на плажовете при бури – през зимата особено.

Черно море няма добър обмен на водите – единствената му връзка със световния океан е през Босфора. То е затворено море, но не е по-замърсено от други морета – в сравнение с други водни басейни в южна Азия и тихоокеанското крайбрежие, където населението е няколко милиарда души и боклукът , който се генерира от хората е в пъти повече.

Коментари

Новини Варна