IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
11:10 | 22 януари 2021
Обновен: 20:13 | 19 април 2024

Приключва позлатяването на купола на Катедралата във Варна

Подобен ремонт не е правен от 77 години

По материала работи: Слав Велев
Приключва позлатяването на купола на Катедралата във Варна

До две седмици се очаква да приключи операцията по позлатяването куполите на Катедралния храм във Варна. Новината съобщи кмета на града Иван Портних в пост във Фейсбук, в който публикува и снимки.

Строително-монтажните дейности по Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна включват пълен ремонт на покрива и ламаринените обшивки, както и ремонт и позлата на петте купола и кубето на камбанарията.

Ремонтните дейности включват също и обновяване на каменните корнизи. Подобен мащабен ремонт на цялото покривно пространство е изключително належащ, за да спре просмукването на дъждовна вода в стените на храма и унищожаването на красивите стенописи, съобщиха преди време от Митрополията.

При сегашните обстоятелства строително-монтажните дейности се очаква да продължат минимум година, като през целия период митрополитския катедрален храм ще остане отворен, съобщиха в края на октомври 2020г. от Варненската митрополия.

В края на демекври Митрополит Йоан изрази благодарност за финансовата подкрепа от 300 000 лева, с които ще бъдат извършени ремонтни и реставрационни дейности по Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна, както и за отпуснатите 200 000 лева , с които ще бъде довършено строителство храма „Св. Прокопий Варненски“.

Общо около 3,2 млн. лева са необходими за мащабния ремонт, понастоящем голяма част от тези средства е осигурена от дарители. Община Варна също подпомогна ремонтните дейности. Средства бяха отпуснати и от правителството, чрез Министерски съвет. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан всяка сряда в Катедралния храм се отслужва Молебен канон на Пресвета Богородица, който да бъде молитвена подкрепа на всички строители, дарители, спомоществователи.

Коментари

Новини Варна