IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:45 | 30 октомври 2020
Обновен: 16:50 | 28 март 2024

Ремонтират куполите на Катедралата с уникални скелета (СНИМКИ)

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Варненска и Великопреславска света митрополия

Строително-монтажните дейности по Катедралата във Варна включват пълен ремонт на покрива и ламаринените обшивки, както и ремонт и позлата на петте купола и кубето на камбанарията, а за всеки купол се изгражда уникално скеле с внушителни размери, съобщават от Варненска и Великопреславска света митрополия.

Ремонтните дейности включват също и обновяване на каменните корнизи. Подобен мащабен ремонт на цялото покривно пространство е изключително належащ, за да спре просмукването на дъждовна вода в стените на храма и унищожаването на красивите стенописи.

На 29 октомври Негово Високопреосвещенство направи оглед на строително-монтажните дейности по покрива и куполите на Катедралния храм "Успение Богородично".

Близо 3,2 млн. лева са необходими за мащабния ремонт, понастоящем голяма част от тези средства е осигурена от дарители. Община Варна също подпомогна ремонтните дейности. Средства бяха отпуснати и от правителството, чрез Министерски съвет. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан всяка сряда в Катедралния храм се отслужва Молебен канон на Пресвета Богородица, който да бъде молитвена подкрепа на всички строители, дарители, спомоществователи.

При сегашните обстоятелства строително-монтажните дейности се очаква да продължат минимум година, като през целия период митрополитския катедрален храм ще остане отворен.

 

Коментари

Новини Варна