IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:30 | 22 януари 2021
Обновен: 10:15 | 18 март 2024

ТЕЦ-Варна тръгна! Осигурява студен резерв

Активирани са всички заместващи мощности, за да компенсират спрелия Пети блок на АЕЦ-а

По материала работи: Слав Велев
ТЕЦ-Варна тръгна! Осигурява студен резерв

Електроенергийният системен оператор е активирал всички заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при аварийното изключване на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г.

По информация на Moreto.net ТЕЦ-Варна също е започнал работа.

Към 12:40 часа днес, Четвърти блок на ТЕЦ-а е бил натоварен на 95% и е осигурявал 199 MW мощност към електроенергийната система на страната.

В този час блокове 5 и 6 на ТЕЦ-Варна са изключени.

Припомняме, ТЕЦ Варна е разположена е на северния бряг на Варненско езеро, на 12 километра от град Варна. Централата е кондензационна, с обща инсталирана мощност 1260 МВт – шест моноблока по 210 МВт, от които в експлоатация са 3 моноблока по 210МВт.

Припомняме, след няколко сделки и препродажби, мажоритарен собственик на електроцентралата е Ахмед Доган.

Коментари

Proveritel ( преди 3 години )
Още един анонимен компетентен книжен *** с информация от преди 5 год . На газ работи Теца има нова тръба пусната , много време се коментира това . Виж сайта им и в момента работи на свободния пазар 4 блок . Въглища от къде ще дойдат тя въглищната естакада е разрушена , а пристанището е търговско . Или с хеликоптер ще ги пуснат направо в централата а , много компетентно изказване . И виж в сайта на ЕСО преди два дни като спря единият блок на АЕЦА за един ден кои Тецове подпряха енергетиката
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
анонимен ( преди 3 години )
"Проверител", вземи и се поучи! Това, че някой ти е казал работят на газ, не означава, че котлите работят на пропан-бутан, това е само за разпалване на котлите! И не зная как да те усведомя, студения резерв не е даден на ТЕЦ"Марица изток"2, студения резерв е в Енергийния Холдинг! Моля, "проверител" не публикувай празни, и глупави съждения! Благодаря за разбирането!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 1
Proveritel ( преди 3 години )
Само разбирачи се изказват компетентно , от 2018 ТЕЦ Варна работи само на газ . 4, 5 , 6 блок са модернизирани с мощност по 200 мв всеки , 1,2,3 са изведени от ескплоатация завинаги , не са екологизирани . Сега работи на свободния пазар и подпира енергийната системата като се издъни и има недостиг . няма вече студен резерв стига глупости , държавата го даде вече на ТЕЦ Марица изток 2 , и американските централи които ползват субсидирана държавна цена . вземете прочетете малко ***
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 6
запознат ( преди 3 години )
https://***.capital.bg/biznes/energetika/2019/09/04/3959099_durjavata_shte_razshiri_gazoprovoda_do_tec_varna/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
запознат ( преди 3 години )
На газ е! Държавата даже плати, за да й го пуснат!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 5 rate up comment 2
опетков ( преди 3 години )
Интересно е и да разберем на какво гориво е централата. От години там няма въглища. Явно е на цаз, въпреки че никъде не се чу нищо за някаква модернизация.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 4 rate up comment 0
Новини Варна