Варна 17°
fallback
Новини Варна
09:00 | 26 януари 2021
Обновен: 11:30 | 30 април 2024

След празните язовири: Сега - страх от преливеане и наводнения

Тройно се е увеличило нивото на яз. "Камчия" спрямо ноември

По материала работи: Слав Велев

Тройно над нивото от края на ноември е полезния обем на язовир Камчия. В понеделник, той е достигнал 92 млн м3, което е близо 60 на сто от полезния обем на язовира. Този воден обем покрива нуждите на Варна и Бургас за повече от година, съобщава Радио Варна.

Приток, макар и не толкова осезаем има и в яз. Цонево, който е пълен почти 40 процента от общия си обем.

И още по темата за състоянието на водните басейни в региона.

Валежи от дъжд и сняг се очакват днес в цялата страна, очакват се поройни наводнения в Южна България.

Прогнозата се базира на очакваните интензивни валежи комбинирани със снеготопенето. Прогнозата е за тежки метеорологични условия в следобедните и вечерни часове.

Системата за ранно предупреждение на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) сочи, че "в следобедните и вечерни часове на 26 януари в резултат на валежи ще има повишения на водните нива на реките от басейна, като по-съществени ще бъдат повишенията на 26 януари във водосборите на р. Камчия и Южночерноморските реки.

На 27 януари - сряда, речните нива ще останат без съществени изменения, като в резултат на частично снеготопене в обедните и следобедните часове ще има повишения на речните нива на Южночерноморските реки.

На и 28 януари речните нива ще останат без съществени изменения".

Най-проблемни се очертават водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Атеринска, Луда река и река Средецка. Според справка на ведомството за речните нива в страната реките в по-голямата част от Западнобеломорския басейн са около и над праговете за високи води, а в Дунавския басейн - около праговете за високи води.

В началото на годината редица райони на страната бяха наводнени след обилни валежи. На места реките излязоха от деретата си.

Автор на статията:
Слав Велев
вода яз. Камчия обем дъжд преливане мосв
0 коментара
fallback
fallback