IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
14:30 | 29 януари 2021
Обновен: 02:31 | 13 април 2024

Започна ремонт на тръбопровода в езерото

Обещават да бдат готови за няколко дни, ако времето позволи

По материала работи: Слав Велев
Започна ремонт на тръбопровода в езерото

Снимка: live.varna.bg

 

Фирмата, която извършва ремонта на тръбопровод във Варненското езеро, започна работа под вода за възстановяване на проводимостта на тръбата за своя сметка. От "Хидроремонт - ИГ" ООД имат готовност до края на седмицата, при благоприятни метеорологични условия, да завършат ремонтните дейности, информират от Община Варна. 

Община Варна бе уведомена за проблема след получено уведомление от  ВиК Варна“ на 15 януари, в което се съобщава за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“. Същия ден Община Варна разпореди на фирма "Хидроремонт - ИГ" да направи проверка на съоръжението, за да се установи причината за проблема. Тръбопроводът е в процес на строителство, а от септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея. 

От  „Хидроремонт - ИГ“ са извършили подводен оглед на временния водопровод в продължение на няколко дни. На 25 януари в Община Варна е получено уведомление от фирмата, че е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. Веднага бяха информирани всички институции, имащи отношение по проблема, както и средствата за масова информация.

На 26 януари от РЗИ - Варна са извършили пробонабиране и изследване на микробиологичните показатели на водите край южния плаж и плаж Аспарухово. Данните сочат, че резултатите съответстват на нормативните изисквания за добро качество на крайбрежните морски и преходни води.

Коментари

Новини Варна