IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
10:45 | 2 февруари 2021
Обновен: 00:41 | 29 март 2024

Започват консултациите за съставите на РИК - Варна

Те ще продължат до 5 февруари

По материала работи: Слав Велев
Започват консултациите за съставите на РИК - Варна

Започват консултациите за съставите на РИК - Варна. Днес от 11.00 ч. в сградата на Областна администрация ще се проведат консултации с партии и коалиции за определяне състава на РИК на Трети многомандатен изборен район – Варна за насрочените на 4 април избори за Народно събрание.

 

До 5 февруари областните управители трябва да проведат консултации за съставите на районните избирателни комисии за парламентарните избори на 4 април.

Консултациите се провеждат с парламентарните партии и коалиции и с тези извън парламента, които имат избрани членове в Eвропейския парламент.

ЦИК трябва да назначи районните комисии до 12 февруари включително. 

Партиите и коалициите трябва да направят предложение пред областните управители за състава на районните комисии и да предоставят списък с резервни членове.

Когато при консултациите не се постигне съгласие за състава, ЦИК назначава районната комисия въз основа на направените предложения.

Членове на една и съща РИК не може да бъдат съпрузи или лица във фактическо съжителство, роднини по права линия, братя и сестри. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в районната.

При назначаването на районните комисии се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 44 Народно събрание съобразно броя на депутатите към датата 19 януари тази година.

Коментари

Новини Варна