IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:15 | 19 февруари 2021
Обновен: 23:49 | 5 май 2024

Над 500 обекта във Варна са паметници на културата

Общината обнови част от имотите си (СНИМКИ)

По материала работи: Слав Велев
Над 500 обекта във Варна са паметници на културата

Снимкa: Фейсбук

Над 500 обекта вече са включени в списъка на паметници на културата. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних. Красивите стари къщи в центъра са богатство, което трябва да бъде опазено, добавя той.

Община Варна реставрира няколко уникални сгради, в които има съсобственост - на ул.„Шипка“ №1 и №2, както и на сградата на бул. „Княз Борис I“№46, проектирана от арх. Дабко Дабков, строена през 1927 година, уточни Портних.

"От 2015 г. работим активно и със собствениците на старинни къщи, които са длъжни да се грижат за тях. Вече имаме добри резултати", заяви още кметът.

"За още 117 сгради се извършва изследователска работа от експертите от отдел "Недвижимо културно наследство" в Община Варна, който създадохме преди няколко години. Целта е обектите да бъдат одобрени и включени в защитените списъци на Националния институт за недвижимо културно наследство", добави той.

От 2015 г. до момента са възродени едни от най-красивите къщи в центъра на града: на бул. „Княз Борис І“ №8 и №30; ул.„Воден" №7 и №13; на ул. „Драган Цанков“ №8, ул. "Братя Миладинови" 11, бул. "Вл. Варненчик" 47, ул. "Хан Омуртаг" 11. Обновени са и къщите на ул. „Архимандрит Филарет“ №13, ул. „Дръзки“ № 10; ул. „Драгоман“ № 28; бул. „Приморски“ №67, както и сградите на ул. „Преслав“ № 5; № 7; № 13. Сградата на бившия грандхотел "Париж" на ул. "Преслав" 57 привлича погледи с великолепието си, очтичтат от Община Варна.

"След дълги преговори и промяна на собствеността, в процес на реставрация е една от най-красивите и изящни сгради в сърцето на Варна - на ул. „Преслав №22, популярна като Софийската банка. Тази година продължава реставрацията на един от символите на морската столица - катедралният храм „Успение Богородично“, за който бяха отпуснати 300 000 лева. Извършва се ремонт на покрива и на каменните корнизи, на куполите и на кубето на камбанарията", коментира кметът.

Продължава обновяването и на сградите на ул. „Хан Омуртаг“ №22; на сградата на ОД на МВР -на ул. „Сан Стефано“ № 1; на ул. „Панагюрище“ № 1, ул. „Преслав“ №57; на сградите на ул. „Шопен“ №4; на ул. "Драгоман" 27, на бул. „Мария Луиза“ № 23. Юнашкият салон също беше обновен, напомня кметът.

Коментари

арх. Ирина Рачева ( преди 3 години )
Снимките са авторски и са от сайта https://***.varnaheritage.com/ , както е упоменато и във въпросната статия, която сте цитирали. Горе в десния ъгъл може да видите и водния знак на сайта. Моля коригирайте статията и бъдете коректни!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна