IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
09:50 | 10 март 2021
Обновен: 03:07 | 25 април 2024

Варненци излизат на митинг в подкрепа на училище

Това гласи текстът на отворено писмо до медиите

По материала работи: Слав Велев
Варненци излизат на митинг в подкрепа на училище

Митинг в подкрепа на ОУ „Свети Иван Рилски“ – град Варна ще се проведе на 11 март 2021 година от 18 часа в двора на училището. Това гласи текстът на отворено писмо до медиите, изпратено от бившия възпитаник Тодор Фъргов. Той припомня хронологията на събитията: 

"В началото на 2021 година, Община Варна предложи на административен адрес: бул. „Владислав Варненчик“ № 225 да се построи нова сграда на V-та Езикова гимназия „Йоан Екзарх“. На този административен адрес е сградата на ОУ „Свети Иван Рилски“. Община Варна иска да унищожи едно стратегическо за района училище със сто годишна история", пише в писмото си Фъргов. 

"Факт е, че в училището преобладават деца от ромските малцинства, но също така там учат деца със специални образователни потребности. Факт е, че през последните 5 години учениците са намалили броят си почти наполовина. С проектобюджета си, в който се намира тази точка не е описано, че ще се разрушава училището, също така Община Варна няма да закрива въпросното основно училище, а само ще преместят училищният и неучилищният персонал и учениците в друга сграда в по-близко училище. Според Община Варна - ОУ „Св. Иван Рилски“ ще съществува, но без сграда и под ръководството на училището, в което смятат да го преместят. Призовавам Ви като български гражданин и най-вече като човек да помогнем на това училище да не бъде разрушавано, защото Община Варна единствено иска парцелът с площ над 10 дка, а в този аспект излиза със съобщението, че ще се строи гимназия...Сигурен съм, че има много парцели в пределите на град Варна, където преспокойно може да се построи сградата на гимназията. Стойността заложена в проекта е 5 милиона лева", пише Тодор Фъргов в отвореното писмо. 

Припомняме, че омбудсманът на Република България Диана Ковачева препоръча на Община Варна да преразгледа намерението си да събори сградата на ОУ "Св. Иван Рилски".

В писмо, адресирано до кмета Иван Портних и до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, омбудсманът настоява още за обществена дискусия по темата, както и дискусии в Общинския съвет и в комисията по образование, но и с участие на граждани.

Диана Ковачева посочва в писмото си, че е запозната с казуса и че над 1000 души са се подписали в петиция за защита на училището.

"В името на най-добрия интерес на децата, с грижа за благосъстоянието им и на основание на Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка за разглеждане искането на гражданите за запазване на ОУ "Св. Иван Рилски", гр. Варна, както и за преразглеждане на заявеното намерение от страна на Община Варна за разрушаване на сградата, така че да не бъде застрашена от закриване една утвърдила се сред обществеността образователна институция и това да се отрази на достъпа до качествено образование на децата, обучаващи се в нея.

Бих искала да подчертая, с оглед на силния обществен отзвук, решението по този въпрос е необходимо да бъде взето след широко обсъждане на проблема с гражданите и участието им в обществени дискусии и в заседанията по темата на комисията по образование към общинския съвет, както и на заседание на общинския съвет по случая".

Коментари

Новини Варна