IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
12:00 | 10 март 2021
Обновен: 11:35 | 18 август 2022

Варна с 25 интелигентни пешеходни пътеки

46 кръстовища са оборудвани с бутони за заявка на звуково оповестяване

По материала работи: Слав Велев
Варна с 25 интелигентни пешеходни пътеки

Приключи изграждането на 25 интелигентни пешеходни пътеки във Варна, които започват автоматично да светят при засичане на пешеходец, който е стъпил върху тях. Индикацията се извършва от датчици, инсталирани в пътната настилка, а светлинната сигнализация предупреждава автомобилите за пешеходеца. Обектите са част от втората фаза на приключилия проект за интегриран градски транспорт на Варна, съобщи ръководителят на проекта Христина Костадинова.

С цел намаляването на шумовото замърсяване и повишаване безопасността на гражданите бе надградена и системата за достъпност на незрящи. За целта 46 кръстовища бяха оборудвани с бутони за заявка на звуково оповестяване. 

В рамките на проекта бяха реализирани и редица мащабни ремонти -  на участъка от бул. „Приморски” в обхват от ул. „Ст. Стамболов” до бул. „Цар Освободител” и прилежащият автоподлез; На уличната мрежа по трасето бул."Цар Освободител" - в обхват от бул. "Приморски" до бул."Княз Борис I";  На уличната мрежа по трасето по бул. „Първи май” - в обхват от ул."Мара Тасева", кръстовище на VAR1087-/I-9/ кв."Аспарухово" - кв."Галата" ; Реконструкция на улична мрежа по трасето на бул. "Народни будители" - в участъка от ул. "Мара Тасева" до ул. "Нарва" и от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Мара Тасева" , в т.ч. трасето на обръщача на МГТ по ул. "Св.Св.Кирил и Методий.

Извършени бяха и ремонти по трасето на бул. "Васил Левски" - в участъка от  ул."Подвис" до  бул."Осми Приморски полк", в това число и изграждане на велоалея. Изпълнени бяха мероприятия за подобряване на достъпната среда и ремонт на автомобилни и пешеходни подлези, както и ремонт на бул. „Осми Приморски полк” - в участъка от бул. „Васил Левски” до бул. „Христо Смирненски”, вкл. основен ремонт на пътен възел „Виница”, на пешеходния подлез и мероприятия за подобряване на достъпната среда. завършена е и реконструкцията на ул. "Съборни" - в участъка от бул. "Владислав Варненчик" до бул. "Сливница". По проекта бяха закупени и 15 нови стандартни автобуси  с екологична норма за изгорели газове ЕВРО 6.

 

Коментари

Новини Варна