IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
14:45 | 14 март 2021
Обновен: 16:28 | 22 април 2024

Варненски хотелиери: PCR спира румънците да дойдат за Великден

Туризмът по Северното Черноморие търпи вече година сериозни загуби

По материала работи: Слав Велев
Варненски хотелиери: PCR спира румънците да дойдат за Великден

Туризмът по Северното Черноморие е заплашен от сериозни загуби покрай Великденските празници, ако изискванията за PCR тест за румънците не отпаднат, смятат хотелиери. През последните години много от северните ни съседи избират да празнуват Великден у нас, предава БНТ.

В хотелиерския и ресторантьорския сектор са предпазливи в очакванията си за предстоящите празници. Притеснени са, че румънците са започнали да отменят резервациите си у нас.

"Заради  PCR тестовете започна анулиране на направените резервации. Други се въздържат от резервации и засега положението е доста отчайващо за Великденските празници, а това е период, който ние използваме за нелош старт на летния туристически сезон", коментира председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павлин Косев. Заради ръста на заболелите у нас Румъния дори въведе ограничения за влизащите от България. Така всеки румънски турист, който се прибира в страната си, трябва да похарчи 45 евро за PCR тест.

"Искат PCR тестове, искат 10 дена карантина, независимо какво показва тестът. Ако това продължи, ще трябва да забравим за Великденски туризъм", казва проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара. Именно поради тази причина от туристическия бранш у нас предлагат да има зелени коридори за ваксинираните туристи. Споре експерти друго решение би било въвеждането на електронен здравен сертификат, в който всеки ще има досие.

Въпреки това обаче не липсват ранни записвания за летния сезон  - 60% от тях са на румънски туристи, 30 на сто са поляци, чехи и словаци, а останалите 10% са от други западноевропейски страни.

Коментари

Новини Варна