IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избори 2021
11:30 | 14 март 2021
Обновен: 23:31 | 18 април 2024

Борисов от Рожен: Откриват летния туристически сезон на 1 май (ВИДЕО)

Правят "зелени коридори" за чуждите туристи, влизат у нас по 3 начина - с PCR тест, с ваксина или с антитела

По материала работи: Слав Велев
Борисов от Рожен: Откриват летния туристически сезон на 1 май (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов отново е на обиколка, този път в обсерваторията  в Смолянско, за да види как върви ремонтът на обсерваторията в Рожен, която трябва да получи и нова апаратура. Заедно с него е просветният министър Красимир Вълчев, вицепремиерът Марияна Николова, здаравният - Костадин Ангелов, както и депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е от Смолян.

"Имаме нов генератор, нов автомобил и машини, с които да си поддържаме пътищата. Започнахме и ремонт на сградите, защото всичко беше пред разруха. Вече получихме от вас сумите и преди година, и сега. За нас тези средства са спасение, защото преди нямахме никаква помощ. Така спасяваме не само обсерваторията, но и кадрите, които работят тук", казаха от обсерваторията. От там докладваха на премиера, че имат и проекти за оптични телескопи и до година ще имаме и нов телескоп. 

Министър Вълчев поясни, че цяло лято там идват ученици и то не само от България, но и други страни.

Премиерът Борисов поясни, че ще направят пътя до обсерваторията. Изтъкна, че до миналата година никой не вярвал, че един от суперкомпютрите ще е в България.

Просветният министър пък заяви, че са вложили милиони за образувателна инфраструктура. Борисов на свой ред добави, че наред с това са изпълнили и обещанието си за скок на учителските заплати.

Обсерваторията има по 15 - 18 000 туристи на година. Апаратурата, която трябва да дойде от Германия се забавя заради пандемията, уточни премиерът.

Изтъкна, че зимните ни курорти са работили и то на пълен капацитет - и ресторантите в тях. За радост и чужди туристи дошли. Сега искали да кажат как се подготвят за летния сезон. Така вицепремиерът Николова на свой ред заяви, че са решили БГ сезонът да бъде открит от 1 май, като ще има ясни правила за това и с нейна заповед от утре, те ще бъдат утвърдени. Целта е малко по-рано да го открият. От думите й стана ясно, че един мотивите е и идващите майски почивни дни. Поясни, че правителството подкрепя позицията на ЕК за дигитален сертификат.

Здравният министър Костадин Ангелов пък уточни, че за радост в Смолян няма натиск към болницата. Иначе относно сезона коментира, че ще осигурят зелени коридори за всички туристи, които искат посетят страната ни. Той поясни, че те ще имат три варианта за влизане у нас - PCR тест, ваксина или ако вече имат антитела.

Мотото е "Изберете България за безопасна почивка", каза Николова. Борисов на свой ред поясни,че ще има разговори и с румънците.

Иначе премиерът напомни, че за Смолян са дали 90 млн за водния цикъл и 100 млн. лева за пътища, отделно 48 млн. лева са отишли за язовира, санирани сгради. Обещали и ремонт на КПП Рудозем - Ксанти.

Борисов напомни и за писмото на евролидери до ЕК. Поясни, че ние сме поръчали от всички ваксини. С изключение на Модерна, всички останали не си спазват договорите. Не искаме нищо друго от ЕК, освен да получим това, което сме поръчали. Ангелов пък поясни, че сме поръчали и от следващите, които са одобрени. Не сме сключвали директни договори с фирмите. 190 000 ваксини са пристигнали от този 1 млн, каза Ангелов. Поясни, че до сряда или четвъртък се очакват резултатите след неблагоприятното събитие в Австрия след ваксина с Астра Зенека, както и в Пловдив.

"Аз съм убеден, че ЕК ще вземат мерки", каза Борисов. Поясни, че са спрели ваксинацията, за да са 1000 % сигурни. "Искаме да имаме официален документ", каза премиерът.  Руските туристи щели да се допускат у нас , ваксинирани с руската ваксина. "Как да обясниш на колегите от БСП, че има евродирективи", каза Борисов относно призивите да се купят руски и китайски ваксини.

Накрая премиерът поръча на Костадин Ангелов и Марияна Николова да съберат туристическия бранш и да им представят точния план с дати. Отново напомни и икономическите постижения преди пандемията, като напомни, че и от борбата с контрабандата са събрали много средства.

Започваме да изпълняваме предизборните обещания, каза Дариткова. А Борисов отговори: "Аз обещания не давам, само показвам".

Накрая Борисов бе качен дори на купола на обсерваторията. След това му бяха показани и другите две кули с по-малки телескопи., чиито сгради също са били ремонтирани. От обсерваторията пък изтъкнаха, че успешно си сътрудничат с любители астрономи, които могат да поставят свои телескопи.

 

Коментари

ФАКТ ( преди 3 години )
Тоз има антитела но е торба с ***
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна