IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:00 | 29 ноември 2021
Обновен: 03:23 | 17 април 2024

За баба Лалка, България на три морета, никак не е залъгалка! Историята й

96-годишна бивша учителка не е пропускала избори от 1945 г.

По материала работи: Слав Велев
За баба Лалка, България на три морета, никак не е залъгалка! Историята й

 

96-годишна жена от Горна Оряховица не е пропуснала нито веднъж да гласува на избори през живота си. Пенсионираната учителка Лалка Лалева винаги упражнява правото си на глас от 1945 година досега.

42 години тя е преподавала руски език в Горна Оряховица. Гордее се с випуски талантливи ученици, печелили олимпиади. Изучила се, когато България била монархия, по времето на цар Борис III, а трудовият ѝ стаж преминал през годините на социализма.

Спомня си как работели парламентите и депутатите по времето на Тодор Живков.

"Предложиха моя колежка и ще заседава Народно събрание. Пет дни на тази колежка - по програма ѝ махат часовете, и отиде пет дни в Народното събрание и се върна. Приеха законите и се върна със субсидия за един часовник!", разказа Лалева пред "България он Ер".

Въпреки напредналата възраст и пандемията, не се поколебала да гласува на последните избори за президент и парламент. Не приема обаче големия брой кандидати за властта.

"Бях се отказала този път да гласувам, но като не търпи сърце! Може ли 23 двойки да се кандидатират за президент? Какво е това нещо, то е срамно! Каква е тази Луна, че се кандидатира за президент? Все едно и аз, бабата, да кажа - и аз искам за президент!", сподели още пенсионерката.

Пенсионираната учителка мечтае за силна държава с достойни управници.

"Искам да видя България на три морета - както беше - силна, велика! С нейните воини, с нейните ръководители, които не жалеха живот, отиваха да я защитят!", настоя тя.

Баба Лалка обяснява тайната на дълголетието с това, че и до днес не спира да върши нещо вкъщи и да копае в градината. Пълна с енергия, тя е готова да отпразнува и 100-годишния си рожден ден - и да гласува на местни, и национални избори.

Коментари

Новини Варна