IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:00 | 18 март 2021
Обновен: 11:54 | 24 април 2024

Регионална библиотека във Варна празнува РД онлайн

Три са акцентите на тазгодишното тържество

По материала работи: Слав Велев
Регионална библиотека във Варна празнува РД онлайн

На 19 март 2021 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” ще отбележи своя 138-ми рожден ден! Разбира се, онлайн, съобщават от културната институция.

Три са акцентите на тазгодишното тържество:

Ще бъде представено новото електронно издание на библиотеката, което предлага интересни и полезни  материали от националната конференция „Децата, училището, библиотеката и КНИГАТА”, проведена през м. октомври 2020 г. по повод 90-годишнината от създаването на Детски и средношколски комплекс.

Ще открием и изложба „Пенчо Славейков и кръгът „Мисъл”, посветена на 155 години от  рождението на нашия патрон – Пенчо Славейков. Посетителите могат да видят изложбените пана от изданието на библиотеката за юбилея на Славейков „Жрец и войн на живота”. Използваме случая да покажем и нашето откритие, непознато досега на литературните среди в България: стихосбирката на Яворов „Безсъници”, с автентично послание и подпис към Петко Тодоров, от момент, в който тя все още не е била пусната за печат. Книгата е наскоро  дарена на библиотеката и до този момент се е намирала в частен дом.

Излагаме и интересен документ, показващ пътя на постъпване на сп. Мисъл в библиотеката: писмото на Радка Кръстева, съпругата на д-р Кръстев, до директора на Варненската библиотека с предложение за откупуване на цялото течение на списанието.

„Усмивки от старите страници” представлява серия от видеоклипове, които да изкарат наяве материали, публикувани във старите варненски периодични издания, съхранявани в отдел „Регионална история” и достъпни чрез Варненска дигитална библиотека. Те имат за цел да популяризират колекциите на РБ „Пенчо Славейков”. Клиповете ще бъдат представяни чрез уеб-сайта на библиотеката два пъти месечно. По-голямата част от визуалните материали са тематично обвързани със стогодишнината от обявяването на Варна за курортен град. Публикациите са демонстрирани от младите артисти от Театрално училище „Палечко”  при ЦПЛР-ОДК Варна, с ръководител Маргарита Шишкова. Първият клип е посветен рождения ден на Варненската библиотека.

 

Коментари

Новини Варна