IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
11:50 | 7 април 2021
Обновен: 13:14 | 18 април 2024

Домашен арест за наркодилъри от Дългопол

Обвиняймите Венцислав и Васил са спипани с над 529 гр. марихуана, 550 гр. метамфетамин и 42 гр. екстази

По материала работи: Слав Велев
Домашен арест за наркодилъри от Дългопол

Апелативен съд – Варна постанови домашен арест за двама обвиняеми в държане с цел разпространение на наркотици, съобщиха от институцията. Въззивната инстанция отмени определенията на Варненския окръжен съд, с които са оставени без уважение исканията им за по-лека мярка за процесуална принуда.

Венцислав В. и Васил В., заедно с още трима мъже са обвиняеми по досъдебно производство за това, че на 29 октомври 2020 г. в съучастие в Дългопол и с. Красимир са държали с цел разпространение високорискови наркотици: над 529 г марихуана, над 550 г метамфетамин и над 42 г екстази.

По отношение на Венцислав В. представителят на Апелативната прокуратура допусна възможността за домашен арест, но с електронно наблюдение. Адвокатът на обвиняемия каза, че рискът от укриване или извършване на престъплението, не съществува. Вече са извършени множество процесуално-следствени действия, поради което подзащитният му не би могъл да повлияе върху хода на разследването.

Апелативният съд намери жалбата на Венцислав за основателна. Налице е обоснованото предположение за съпричастността му. Съдът обаче не може да извлече опасност от укриване или извършване на престъпление – обвиняемият е неосъждан, бил е задържан в продължение на близо 6 месеца. Този период в значителна степен е намалил рисковете от укриване и осъществяване на престъпление. Затова и по-лека мярка за неотклонение, каквато е електронно наблюдаваният домашен арест, е законосъобразна.

В отделно заседание съдът разгледа и жалбата на Васил В. Представителят на Апелативната прокуратура смята, че макар по-голямата част от обвиняемите от групата да са с домашен арест, това не е основание за автоматична промяна на мярката на Васил. Защитата и на този обвиняем посочи, че по делото са извършени всички необходими действия и се очакват само заключенията по назначени експертизи. Затова продължаването на най-тежката мярка за процесуална принуда е нецелесъобразно.

И в този случай съдебният състав прецени жалбата като основателна. Изминалият продължителен период от задържането на Васил В. и ограниченото право на придвижване значително са намалили опасностите от укриване и извършване на престъпление. Това, в съчетание с чистото съдебно минало на обвиняемия, мотивира съда да приеме, че следващата по тежест мярка за неотклонение – домашен арест с електронно наблюдение, би обезпечила и обществения интерес, и целите на закона.

С тези съображения Апелативният съд във Варна измени мерките за неотклонение на обвиняемите Венцислав В. и Васил В. от задържане под стража в домашен арест, контролиран със способите на електронно наблюдение.

Определенията са окончателни и не подлежат на обжалване.

 

Коментари

анонимен ( преди 3 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна