IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:00 | 7 април 2021
Обновен: 18:19 | 15 април 2024

Възстановяват панорамния път за Златни пясъци

АПИ и Община Варна ще изпълняват заедно проекта

По материала работи: Слав Велев
Възстановяват панорамния път за Златни пясъци

Възстановяват панорамния път за Златни пясъци със средства от държавата след споразумение между Община Варна и АПИ. Предложение за сътрудничество за изграждането на пътя е отправил кметът на Варна Иван Портних към АПИ. В мотивите си той посочва, че пътят повече от 16 години е затворен и е основен проблем за туристически инициативи. Към настоящия момент не съществува алтернатива на път I-9 Варна- Златни пясъци. В случай на аварийното му затваряне - няма възможност за преминаване на специализирана техника — линейки, пожарна и други от и към града. Затруднени са комуникациите за комплексите "Ривиера" и "Златни пясъци“, както и за всички живеещи във вилната зона "Ален мак" и "Трифон Зарезан".

Припомняме, общината  търси финансиране за възстановяване на панорамния път Варна – Златни пясъци, в участъка на свлачището „Трифон Зарезан“ от години. 

Вижте и цялото писмо тук: 

"Панорамният път IV-90023 Варна -Златни пясъци повече от 16 години е затворен и е основен проблем за туристически инициативи. Към настоящия момент не съществува алтернатива на път I-9 Варна- Златни пясъци. В случай на аварийното му затваряне - няма възможност за преминаване на специализирана техника — линейки, пожарна и други от и към града. Затруднени са комуникациите за комплексите "Ривиера" и "Златни пясъци“, както и за всички живеещи във вилната зона "Ален мак" и "Трифон Зарезан".

Изпълнението на проекта за възстановяване на път VAR 1082 в района на свлачище "Трифон Зарезан“ е приоритетно за региона, поради очакваните положителни ефекти от изпълнението му, а именно:

Възстановяване на международен път Е 87 Варна - Констанца.

Предразполага към един поразителен визуален ефект както откъм морето към изграденото съоръжение, така и от сушата към морето от самото съоръжение.

Възстановяване на инфраструктурата на района, обслужваща приблизително 3000 домакинства, както гостите и туристите в района;

Възстановяване ландшафта и плажната ивица;

Елиминиране на негативното действие на геодезичните (свлачищни) процеси; изграждане на нови зони за обществен отдих.

С писмо per. №РД2100б002ВН/19.03.2021 г. отправих предложение за съвместно сътрудничество при изграждане на пътя съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура“. Получено е положително становище, в което АПИ изразява своето съгласие за сключване на споразумение по реда на ЗМСМА с Община Варна, с което двете администрации да си сътрудничат за изграждането на обекта.

Финансирането на обекта  ще  е  изцяло  за  сметка  на  Агенция "Пътна инфраструктура".   

С изпълнението на обекта, считаме, че ще се подобри и състоянието на пътната инфраструктура, което от своя страна ще окаже своето влияние върху републиканската мрежа, предвид цялостното осъществяване на транспортна свързаност. Отчитайки обществения интерес, в чиято полза се обединяват усилията на държавната и общинската институции и благоприятните резултати, които ще се отразят върху състоянието както на инфраструктурата, така и на развитието на туризма и подобряване на условията на безопасно пътуване на гостите на града и живеещите там. Не на последно място следва да се отчете и положителното влияние, което ще окаже и елиминирането на свлачищните процеси в района".

Коментари

Новини Варна