IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:30 | 7 април 2021
Обновен: 16:44 | 28 март 2024

Арестуван с наркотици за над 270 000 лева остава в ареста

Златин и Милен бяха заловени във Варна с над килограм кокаин и повече от 4,5 кг марихуана

По материала работи: Слав Велев
Арестуван с наркотици за над 270 000 лева остава в ареста

Обвинен в държане на високорискови наркотични вещества ще продължи да пребивава в ареста, реши Варненският апелативен съд. Въззивната инстанция потвърди определение на Варненския окръжен съд в частта, с която е продължена най-тежката мярка за неотклонение на Златин Х., но отмени наложената двумесечна забрана за подаване на нова жалба.

На 21 октомври миналата година Златин Х. и Милен Д. били заловени във Варна с над килограм кокаин и повече от 4 и половина кг марихуана. От претърсени адреси и автомобили, освен наркотиците, били иззети електронна везна със следи от забранени вещества и боеприпаси. Двамата са обвинени, че в съучастие и при условията на продължавано престъпление са държали с цел разпространение големи количества високорискови наркотични вещества – на стойност над 274 542 лв. На 16 март Апелативният съд остави в ареста другия обвиняем.

Защитата на Златин изтъкна, че той е задържан вече почти 6 месеца. През това време са разпитани всички свидетели и се изчаква само заключението на една експертиза.

Според Апелативната прокуратура, мярката за неотклонение е била постоянно обжалвана и от двамата обвиняеми, което е създало препятствия пред приключването на досъдебното производство.

Съдебният състав сподели доводите на Варненския окръжен съд по отношение на необходимостта от продължаване на най-тежката мярка за неотклонение. Спрямо Златин е било възведено обвинение за тежко умишлено

престъпление - държане, с цел разпространение на значително количество наркотични вещества, с обща стойност около 275 000 лв. И досега обоснованото предположение за авторството на деянието не е разколебано. Има обаче опасност обвиняемият да извърши престъпление. Той е с чисто съдебно минало, но е бил реабилитиран през 2019 година. Така са били заличени правните последици от три предходни осъждания за сходни престъпления. По-малко от година след съдебната реабилитация, Златин Х. е бил заподозрян за деянията, предмет на настоящото разследване, аргументира се съдът. Това говори за наличие на реален риск от осъществяване на еднородна престъпна деятелност. Този извод обосновава необходимостта от задържането му под стража. В същото време обаче въззивната инстанция счита, че Златин не е злоупотребявал с правото си на жалба срещу мярката за процесуална принуда. Органите на досъдебното производство трябва да организират разследването така, че физическото отсъствие на материалите по делото да не препятстват работата им.

Определението, с което Апелативният съд потвърждава ареста на Златин Х., но отменя забраната за допустимост на нова жалба в 2-месечен срок, е окончателно.

 

Коментари

Новини Варна