IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:45 | 12 април 2021
Обновен: 19:27 | 28 март 2024

Ученици поднасят цветя на паметника на Гагарин във Варна

Съветският космонавт е почетен гражданин на морската столица

По материала работи: Слав Велев
Ученици поднасят цветя на паметника на Гагарин във Варна

Днес 12 април от 13:45 ч. ученици от НАОП и колектива на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Варна ще поднесат цветя на паметника на Юрий Гагарин. От 14 ч. ще се проведе награждаването на призьорите от конкурса „60 години от полета на Юрий Гагарин“, в който се включиха 205 ученици под ръководството на 30 учители от 22 училища от Варна.

Днес от 17 ч. Валентин Иванов ще изнесе публична лекция в youtube канала на обсерваторията на тема - Юрий Гагарин - надпреварата за Космоса.

Преди шестдесет години е извършен първият полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 г. с космическия кораб “Восток” в околоземна орбита полита съветският военен летец Юрий Алексеевич Гагарин. Тази първа 108-минутна обиколка на Земята проправя пътя на човешката цивилизация в космическото пространство. Година по-късно на същата дата – 12 април, започва да се чества Международният ден на авиацията и космонавтиката.

Известен е фактът, че само месец след като извършва своето епохално дело майор Гагарин посещава България1. Малко от нас обаче знаят, че той посещава и град Варна, припомня историкът Симеон Кулиш.

Вълнуващата среща на варненци с космонавта се осъществява на 25 май 1961 г. Още от обяд на майския ден хиляди граждани и гости на града се струпват по главните булеварди и площади, откъдето трябва да премине кортежа на Юрий Алексеевич. Самолетът2 на Гагарин каца на летището във Варна в 16 часа. Той е посрещнат от първенците на морския град, както и от съветския консул Михаил Гатилов. Първото впечатления, което прави космонавта, слизайки по стълбите, е неговата усмивка и широките му отворени обятия.

Преминавайки през главните булеварди на града, Гагарин е посрещнат от десетки плакати, ознаменуващи неговия полет и дружбата между българския и съветския народ. Пристигайки на пл. „9-ти септември” той е посрещнат от пионерката Мария Радева с думите: „Добре дошъл, майор Гагарин, от родния си край! Добре дошъл в България през цъфналия май... Ние, пионерите и чавдарчетата от град Варна, Ви молим, да предадете нашите сърдечни приятелски поздравления на Вашето семейство, на Вашите дъщери Лена и Галя...”

След това изключително вълнуващо посрещане, придружено със скандирания на неговото име, възгласи „Ура!” и бурни ръкопляскания, Юрий Алексеевич се обръща към стотиците събрали се с думите: „Благодаря ви за сърдечните чувства, за топлотатаи задушевността...за вашите топли открити усмивки и горещи сърца.” Първият допълва още: „12 април е само началото на междупланетните пътешествия, началото на полетите на човека в Космоса... Своя първи космически полет съветския народ посвети на делото на укрепване на мира в целия свят.” Гагарин завършва с още по-емоционалните слова: „Дружбата между двата народа-братя, съветския и българския, е възникнала още в далечни времена. Това е дружба на два народа – братя по дух и кръв!”

Вечертта на 25 май Гагарин посещава и Евксиноград, където е устроен прием в негова чест. Той е посрещнат от секретаря на ЦК на БКП Борис Велчев и зам.председателя на Министерския съвет Живко Живков.

Юрий Гагарин полага началото и на Алеята на космонавтите във Варна. Той засажда сребърна ела и един кедър в Морската градина, в близост до Пантеона.

Още един любопитен момент от историческото посещение на първия космонавт в нашия град е, че четери дни преди да пристигне във Варна градския народен съвет удостоява Гагарин със званието ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГРАД ВАРНА. Не случайно, когато произнася паметното си слово, Гагарин се обръща към варненци със „земляци”.

Посещението му е обвързано и с честванията за 24-ти май. Това е специално търсен ефект. Не случайно това се подчертава и от самите руснаци – д.и.н. проф. Сергей Никигин и от отговорния секретар на Дружеството за съветско-българска дружба Евгений Туганов. Той посещава София, Пловдив и Варна.

Коментари

Новини Варна