IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:30 | 16 април 2021
Обновен: 04:28 | 21 април 2024

Варненски бизнесмен отива на съд за крупна данъчна измама 

43-годишният мъж управлявал търговско дружество за търговия с хранителни продукти

По материала работи: Слав Велев
Варненски бизнесмен отива на съд за крупна данъчна измама 

Бизнесмен отива на съд за избягване плащането на данъци в особено големи размери, съобщawat от Варненска окръжна прокуратура. 

43-годишният мъж В.К. управлявал търговско дружество с предмет на дейност търговия с хранителни продукти от 2011 година. В периода от 2012 г. до 2014 г. търговското дружество генерирало значителни приходи от продажба на хранителни продукти. 

За да намали размера на дължимия данък добавена стойност, В.К. предоставял ежемесечно на своя счетоводител фактури за покупки, без да е имало реално извършени такива. По този начин в отчетите, които ежемесечно били подавани в НАП, била включена информация с невярно съдържание. В резултат на това, обвиняемият избягвал плащането на дължимо от дружеството му задължения по ЗДДС. Той намалял размера на начисления ДДС по извършените продажби, като упражнявал право на данъчен кредит без да са налице предпоставки за това. По този начин, за посочения интервал от време, В.К. усвоил неправомерно данъчен кредит и „спестил“ на фирмата, която управлява, дължим ДДС в размер на 391 121,12 лева.

Ако 43-годишният обвиняем бъде признат за виновен, законът предвижда наказание от 3 до 8 години затвор и конфискация на част или на цялото имущество. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. 

Коментари

Новини Варна