IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
12:30 | 21 май 2021
Обновен: 09:59 | 7 февруари 2023

Увеличиха присъдата на студент-дилър от Варна

Боян влиза за 3 години зад решетките и олеква с 20 000 лева

По материала работи: Слав Велев
Увеличиха присъдата на студент-дилър  от Варна

Варненският апелативен съд увеличи наложените наказания на подсъдим за наркоразпространение. Студентът Боян Д. ще бъде лишен от свобода за 3 години и ще бъде глобен с 20 000 лв, реши втората инстанция.

Варненският окръжен съд е признал вината на Боян Д. за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в големи размери: марихуана, метамфетамин и кокаин на стойност 61 505,54 лв. Първата инстанция го е наказала с лишаване от свобода за 2 години и глоба - 10 000 лв.

Държавното обвинение прие наказанията на първата инстанция са несправедливи и с протест поиска увеличаването им. В съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура изтъкна изградените престъпни умения и стремежа за обогатяване по неправомерен начин.

Защитата на подсъдимия опонира с твърдението, че той е съдействал на разследващите по други наказателни производства, осъзнал е деянието си и последиците от него. 

През 2019 г. Боян Д. решил да стане наркодилър над средното ниво. Започнал да се снабдява с големи количества наркотици. Наел апартамент, който използвал за складова база. През май 2020 решил да закупи голямо количество амфетамини и марихуана, за които имал уговорка да продаде на конкретен човек. Служителите на МВР получили информация за това и го задържали. Открили у него 230 грама амфетамини. Последвали обиски на жилищата и автомобила, които ползвал. Експертиза установила, че намерените количества са над 966 грама марихуана, над 1896 грама метамфетамини и повече от  36 грама кокаин. При проведеното пред Окръжния съд съкратено съдебно следствие подсъдимият е признал фактите.

Настоящата инстанция не може да приеме за ниска степента на обществена опасност на подсъдимия. За своите 25 години той за втори път се изправя пред съда по обвинение за държане на високорискови наркотични вещества. Боян е бил реабилитиран, което е заличило последиците от осъждането, но не е заличило факта на извършеното. Съдът отчита и факта, че деянието по настоящото дело е осъществено само осем месеца след изтичане на изпитателния срок, определен на младия мъж по друго дело със сходен предмет на престъпление. Това означава, че подсъдимият не само не е престанал да притежава високорискови наркотични вещества, но се е стремил да разшири дейността си и да се „изкачи в йерархията“. Апелативният съд обръща внимание и на разнообразието на забранените вещества. Стремежът на Боян Д. към престъпен начин на живот не може да бъде поощряван чрез налагане на минимално предвидените наказания, мотивира се съдът.

Държането на високорискови наркотични вещества с цел разпространение е особено нетърпимо деяние. По-леки наказания по никакъв начин не биха въздействали предупредително и възпиращо на останалите членове на обществото. Затова не трябва да им се внушава безнаказаност, заключава съдът. Затова въззивната инстанция прецени, че справедливо е наказанието 3 години лишаване от свобода. Необходимо е и увеличаване на размера на глобата на 20 000 лева.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва пред ВКС.    

Коментари

Новини Варна