IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
16:40 | 22 юни 2021
Обновен: 06:45 | 26 март 2024

Домашен арест за третия обвиняем за хероина от Варна-Запад

Бисер А. си остава вкъщи

По материала работи: Слав Велев
Домашен арест за третия обвиняем за хероина от Варна-Запад

Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Варна, с което е бил задържан под стража обвиняем за контрабанда на наркотици

Бисер А. е третият привлечен към наказателна отговорност за пренасянето през границата на страната на хероин с тегло около 400 кг.

Според държавното обвинение, той е действал като помагач на Светослав Ф. – служител на Агенция Митници и Мурат К. – собственик на търговско дружество.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че на 7 февруари наркотикът пристигнал с контейнеровоз на пристанище Варна-запад от Иран. В част от битумни ролки били открити тайници с 487 пакета с кафяво прахообразно вещество. Обвинението е обосновавало искането си пред първоинстанционния съд за задържане под стража на Бисер А. с това, че той е „най-близкият приятел и контакт в България“ на главния организатор на престъплението, обявен за международно издирване. Той улеснил Светослав Ф. и Мурат К. да пренесат през граница 399 520,2 кг хероин. Законът наказва престъплението, за което е обвинен 44-годишния мъж, с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и глоба между 200 и 300 хиляди лева.

В днешното съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура приведе довода, че с оглед честите пътувания в чужбина на Бисер А., след предявяване на обвинението има опасност той да се укрие.

Защитниците на обвиняемия мъж от Търговище считат, че познанството му с другите обвиняеми не е достатъчно, за да се направи извод за неговата съпричастност към международен трафик, при това в такива размери. Адвокатите отбелязаха, че доверителят им е бил разпитван в качеството на свидетел и е бил наясно с воденото разследване. Ако е имал намерение, преди привличането му като обвиняем, е имал възможност да се укрие. Освен това той има законен бизнес, установен социален статус и семейно положение, които елиминират риска от извършване на престъпление.

Съставът на Апелативния съд припомни, че Бисер А. е привлечен към отговорност в качеството на помагач за пренасянето на близо 400 кг високорисково наркотично вещество на стойност 47 942 424 лв. Въззивната инстанция прецени, че макар и оскъдни, все пак съществуват данни, които да обосновават подозрението на прокуратурата за съпричастността му. Тежестта на обвинението предполага опасност от извършване престъпление. Като внимателно се запозна с материалите по делото и съобрази данните за личността на Бисер А., семейното му положение и чистото му съдебно минало, съдът стигна до извод, че се налага смекчаване на мярката му за неотклонение в домашен арест, контролиран с електронно наблюдение.

Определението не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна