Варна 17°
fallback
Новини Варна
15:15 | 23 юни 2021
Обновен: 03:48 | 14 май 2024

В изолацията: Бум на домашното насилие във Варненско

Специалисти отдават ръста на пандемията

По материала работи: Слав Велев

Случаите на домашно насилие във Варненско са се увеличили значително по време на пандемията. През миналата година на телефон 112 са подадени 1798 сигнала за извършено домашно насилие в региона. Това стана ясно при откриване на пункт за предоставяне на безплатна правна консултация на хора от уязвими социални групи, предаде "Дарик".

Изолацията, сериозната икономическа криза, липсата на доходи и загубата на работа са сред основните причини за увеличаване на насилието в домашни условия, посочи Цветелина Стефанова от Фондация „SOS-семейства в риск”.

„Това е само върхът на айберга. Има много случаи, които изобщо не са докладвани. И много често драстични и тежки случаи не достигат до знанието на институциите”, коментира  Диляна Гитева. Тя е ръководител на проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, чиято цел е предоставяне на безплатна правна помощ на хора с ниски доходи.

Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор. Oсновният фокус е върху жертви на домашно насилие, деца в риск и представители на ромската общност, включително живеещи в отдалечени и изолирани селски райони.

За Варненска област са ангажирани 10 адвокати, които ще обикалят всички общини и ще провеждат срещи с желаещи да получат юридически съвет. До момента на терен са проведени консултации във варненските квартали „Аспарухово” и „Владиславово”, градовете  Аксаково, Игнатиево, Девня и Дългопол, както и в селата Приселци, Тополи, Гроздьово, Езерово, Ветрино и Яребична. 

Най-често хората се обръщат към юристите за разрешаване на семейни проблеми – двойки без брак спорят за родителски права или не знаят как да получат издръжка. Търсят се съвети за узаконяване на къщи в ромските махали, както и за неплатени здравни осигуровки и кредити.

Автор на статията:
Слав Велев
варна юристи варненско домашно нсилие правна защита SOS-семейства в риск Цветелина Стефанова
0 коментара
fallback
fallback