IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:45 | 23 юни 2021
Обновен: 11:12 | 26 април 2024

Община Варна плащала 3 пъти по-скъпо за предварително третиране на отпадъците

Кметът Портних: Криза с боклука няма

По материала работи: Слав Велев
Община Варна плащала 3 пъти по-скъпо за предварително третиране на отпадъците

Община Варна избира фирма, която да предоставя услуги по предварително третиране на отпадъците. Договорът с предишната фирма, който е бил с действие 10 години, е изтекъл на 26 май тази година. Още през месец февруари е инициирано възлагане на обществена поръчка. Направени са пазарни проучвания, а новата цена за третиран тон отпадък е значително по-ниска от тази, която е плащана досега на фирмата изпълнител. На фирмата Екоинвест Асет Ад е плащано по 67.83 лева за входящ тон отпадък досега. Това каза експерт от община Варна от дирекция "Екология и опазване на околната среда", предаде Радио Варна.

В момента отпадъците се извозват до Регионалното депо в село Въглен за оползотворяване, където цената за входящ тон боклук е 17 лева, посочиха още от общината с уточнението, че останалите средства са целеви - за отчисления и обезпечения по Закона за управлението на отпадъците. Те са в размер на 89 лева от общо формираната цена и подлежат на възстановяване, връщат се в Община Варна и се използват за екологични дейности.

Кметът на община Варна увери, че временната мярка с използването на депото в село Въглен работи добре. В момента средствата, които са като отчисления над тези 17 лева, са средства, които общината получава за различни дейности регулярно.

Криза с боклука на Варна няма. Това заяви кметът на морската столица Иван Портних на брифинг, на който беше внесена яснота около ситуацията с оползотворяването на отпадъците на общината, предаде "Дарик".

На 26 май е изтекъл 10-годишният договор на Община Варна със завода за боклук в с. Езерово. Междувременно нито един кандидат не се е явил на обявената от Общината обществена поръчка за нов 10-годишен контракт, в която цената за тон е била по-ниска от досега заплащаната, обясни Милена Недялкова, началник отдел  "Контрол и опазване чистотата на обществените територии" в общинска дирекция "Екология и опазване на околната среда".

При удължаване на срока на поръчката отново не са се явили кандидати. За решаване на казуса на 18 юни е стартирала процедура за договаряне без предварително обявление. Срокът изтича утре, като за 14.00 часа е насрочена среща с среща с представители на завода в Езерово. Обсъжданата цена е 68 лева на тон входящ отпадък за третиране, при досега плащана 67,83 лева.
 
Като временна мярка в момента отпадъците на Варна се депонират в Регионалното депо за отпадъци в аксаковското село Въглен, като цената е 17,64 лева на тон. Съгласно Закона за управление на отпадъците се плащат отчисления по 89 лева на тон, които са целеви и се използват за екологични дейности. 

Обективно погледнато средствата за отчисления се връщат обратно, отбеляза кметът на морската столица. Той определи като спекулации някои медийни публикации по темата, но разкри, че в момента в Община Варна има проверка по случая с боклука.

„Проверки имаме много, всеки ден. Има и такава проверка”, посочи Портних. 

Той припомни, че Общината е пред сключване на договор за сметоизвозването. Предстои внедряване на нова, модерна система от съдове за смет. Те ще имат датчици за достигане на 70 % от капацитета, ще са по-високи и по-дълбоки от досегашните, ще имат капаци и ще се отварят с педал. Това ще донесе качествената промяна в състоянието на градската среда, отбеляза кметът. 

Коментари

Новини Варна