Варна 11°
fallback
Новини Варна
08:30 | 30 юни 2021
Обновен: 21:34 | 5 май 2024

Варна въстана: Махнете велосипедите и тротинетките от тротоара

Бум на инцидентите! Доставчици на храна и ел. тротинетки летят по пешеходните зони в целия град

По материала работи: Слав Велев

Колаж: VarnaHot

Община Варна да организира информационна кампания, съвместно с дирекция „Образование” и Регионалното управление по образование, за да  бъдат обучените учениците от най-ранна възраст как да се държат, когато карат велосипеди и тротинетки и да спазват правилата на пътна безопасност. Поводът е обсъждането на заседание на общинската комисия за безопасност на движението на зачестилите инциденти с велосипедисти, при които има пострадали деца, както и високите скорости, с които доставчиците на храна преминават по тротоари и пешеходни зони. Същата е ситуацията с управляващите тротинетки, посочиха представители на неправителствени организации и граждани, предаде Радио Варна. Владислав Николов e родител на дете, блъснато от велосипедист. Според него органите трябва да започнат да санкционират нарушителите. 

Снимка: Радио Варна

Антоанета Ангелова също подчерта сериозността на проблема с високите скорости, които развиват велосипедистите  и сподели аналогичен случай. Дете на нейна близка, ударено от колело, управлявано от 15-годишен,  в парка в кв. "Вл. Варненчик" , претърпява втора операция. Тя е категорична, че Законът за движение по пътищата трябва по-прецизно да урежда правилата за велосипедистите и тротинетките. Според нея някои от ситуациите на пътя и в пешеходните зони не са нормативно регламентирани. По думите ѝ правилата са за всички, тя е категорична, че не определя като правилно и поведението на пешеходците, които се движат по велоалеите.

Предложенията на гражданите за промяна в наредбата за обществен ред и обявяването на забрана в пешеходните зони да се карат велосипеди, както и за по-строги санкции към нарушителите, ще бъдат изпратени до кмета на града и до Областната  дирекция на МВР, съобщи Даринка Колева-началник на отдел „Опазване на обществения ред „ в общината.

Подробностите чуйте в репортажа на Даниела Стойнова.

Автор на статията:
Слав Велев
варна протест инциденти колело тротинетка тротоар
6 коментара
fallback
fallback