IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
08:00 | 1 юли 2021
Обновен: 20:53 | 23 април 2024

Вижте как посрещнаха Джулай морнинг във Варна (СНИМКИ)

Слънцето в първия ден на юли изгря в 05:35 часа

По материала работи: Слав Велев
Вижте как посрещнаха Джулай морнинг във Варна (СНИМКИ)

Снимки: Фейсбук/Варна/Varna/Анастасия Георгиева/Vanka Donev

По традиция рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. То се показа точно в 5,35 ч.

Стотици посрещнаха изгрева на градските плажове във Варна под звуците на незабравимата песен „Юлско утро“ на „Юрая Хийп“.

Ще припомним, че посрещането на Джулая възниква за първи път в морската столица през 1983 г. Тогава първото юлско утро е посрещнато на морския фар на вълнолома от една приятелска компания от над 20 млади момчета и момичета, вдъхновени от песента на британската хард рок група, издадена през 1971 г.

В следващите години броят на присъстващите постоянно се увеличава, като се присъединяват и хора от други градове. В първите няколко години Джулая се посреща на вълнолома, след това на Южния плаж, а след 1992 г. и на Рибарския плаж, пред заведението на Константин Петров – Коко (което съществува там до 2000 г.), където се пуска музика, подходяща за празника.

Постепенно Джулая се разпространява и извън Варна, предимно по Черноморието.

Коментари