IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:50 | 8 юли 2021
Обновен: 02:36 | 20 април 2024

Пак умуват транспортната схема на Варна. Връщат малките автобуси

Ще има няколко основни направления и други второстепенни, третостепенни и т.н.

По материала работи: Слав Велев
Пак умуват транспортната схема на Варна. Връщат малките автобуси

Кадър: БНТ

Коренно различна ще бъде транспортната схема на Варна. Това съобщи Младен Иванов, директор ТАСРУД /Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение/ пред Радио Варна. По повод зациклилия проект за урегулиране на транспорта в морския град.

Ще има няколко основни направления и други второстепенни, третостепенни и т.н.. Ще бъдат купени шатъли, но това ще е в следващ етап. Ще бъдат купени малки автобуси, 9-метрови, които ще обслужват кварталите и ще довеждат пътниците до центъра.

ТАСРУД  в момента е възложил на частна компания да брои трафика по видове превозни средства и кой накъде отива на четири ключови кръстовища в града и чак тогава ще предложим становище за транспортната схема.  Имаме по интегриран градски транспорт втора фаза броене на трафика по булевардите "Сливница" и "Цар Освободител", но ние ще броим по други кръстовища, за да може да имаме ясна картина. Когато цялата тази информация с предложена транспортна схема се въведе в специализиран софтуер, който ще показва как и откъде се пътува, ние така ще я предложим на обществото. Така ще се види например, ако човек иска да пътува от Галата до Виница как точно това ще се случи - и като време, и с кои автобуси.

- Хората се оплакват много често от такива недомислици, според които трябва да сменят по няколко автобуса, за да стигнат до такава далечна дестинация, както вие посочихте. Към пивоварния завод казват, че е много неудобно. Ще се съобразите ли с това къде има повече фирми, къде на хората им е удобно, с потоците от жп гарата и автогарата?

- Ако питате хората, на тях им е най-удобно едно превозно средство. Това няма как да се случи, категоричен е Младен Иванов.

В сегашната схема например от Владиславово до Почивка пътуват минимум 5 автобусни линии, което не е много редно. Това с прекачването е начин на поведение на пътниците. Няма нищо лошо човек да се прикачи.

- Щеше да има Би Ар Ти коридори и щеше за 40 минути да се стига до Почивка, но това не се случи?

Точно поради тази причина ние анализираме в момента транспортната схема и дали въобще има нужда от този БиАрТи коридор, защото преди да се реализира "Цар Освободител" , който ще бъде другата важна пътна артерия в града, и с леката железница в следващ етап, тогава ще бъде променена изцяло транспортната схема.

Сега разглеждаме обаче настоящата схема и предвид булевард "Левски" трафикът вече  е съвсем по-различен от ситуацията преди 2 години.

- Кога ще бъдат представени констатациите на тази фирма, за да може всички да ги чуят и да дават своите предложения?

Формата ще представи констатациите си на нас. Ние ще направим анализ . И така предложената транспортна схема с промените, които смятаме да направим в досегашната,  ще представим публично. Ще бъдем отворени за предложения и промени, подчерта в заключение Младен Иванов

Чуйте цялото интервю на Даниела Стойнова с Младен Иванов

Коментари

Новини Варна