IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
16:00 | 16 юли 2021
Обновен: 15:50 | 2 май 2024

Лекари от „Окръжна” продължават с акциите срещу смяната на ръководството

Очаква се до дни да бъде обявени новите шефове на варненската болница „Света Анна”

По материала работи: Слав Велев
Лекари от „Окръжна” продължават с акциите срещу смяната на ръководството

Лекарите от „Окръжна” продължават да се възмущават от здравното министерство. След като веднъж вече се разпространиха отворено писмо срещу тиражираните в медиите оценки за състоянието на здравното заведение, направени от служебния зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров, днес те отново излязоха с протестна нота срещу смяната на ръководството на лечебното заведение.

Очаква се до дни да бъде обявено ново ръководство на варненската болница „Света Анна”. Това ще стане въпреки жалбата по недовършената процедура по проведения през март конкурс за избор на директор и висящите без отговор въпроси, които работещите от много години в болницата, са отправили към здравното министерство. Това се заявява в писмо, подписано от д-р Валентин Власаков, началник на Отделението за анестезиология, реанимация и интензивно лечение в болницата.

Министерството на здравеопазването не се интересува от мнението, потребностите и позициите на лекарското съсловие в лицето на ръководителите на клиники и отделения в „Света Анна”. Подобно дистанцирано и високомерно администриране от страна на Министерство на здравеопазване намираме за крайно неуместно и немотивиращо, се посочва още в позицията на варненските медици.

Публикуваме изявлението на лекарите от „Света Анна” без редакторска намеса:

„С недоумение и възмущение установяваме, че действащото ръководство на Министерството на здравеопазването не се интересува от мнението, потребностите и позициите на лекарското съсловие в лицето на ръководителите на клиники и отделения в МБАЛ “Света Анна - Варна”.

Повод за това усещане ни даде пълната липса на интерес от страна на  МЗ към призива за принципен подход, откритост и обективност по отношение на нашата болница и нейното управление, който ние - началниците на клиники и отделения в МБАЛ “Света Анна - Варна”отправихме в открито писмо към министъра на здравеопазването.

Вместо отговор или  друга форма на диалог, министър Стойчо Кацаров избра да продължи процедурата по избор на ново болнично ръководство. Очаква се то да бъде обявено след броени дни, въпреки жалбата по недовършената процедура по проведения през март конкурс за избор на директор и висящите без отговор въпроси, които ние - работещи от много години в болницата, сме отправили към МЗ.

В последните няколко десетилетия българските лекари все по-трудно намират мотивация и спокойствие да се реализират в България. Подобно дистанцирано и високомерно администриране от страна на Министерство на здравеопазване намираме за крайно неуместно и немотивиращо, най-вече за младите колеги, които тепърва навлизат в професията да изберат да я практикуват тук, в България.

Смятаме, че уважението към лекарската професия се гради най-сигурно, като се демонстрира вътре в съсловието, без оглед на административни постове и други житейски и професионални роли.

Д-р Валентин Власаков, Началник на ОАИЛ, МБАЛ “Света Анна - Варна”

Коментари

Новини Варна