IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:00 | 13 август 2021
Обновен: 03:29 | 28 март 2024

Обвиненият германец за убийството на „Златните“ вече е лежал в затвора

25-годишният германец Максимилиан Ш. е и с COVID

По материала работи: Слав Велев
Обвиненият германец за убийството на „Златните“ вече е лежал в затвора

Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 25-годишния германец Максимилиан Ш., който е обвинен за жестокото убийство на свой сънародник. Тялото на пребитата до смърт 31-годишна жертва беше открито рано сутринта на 10 август на паркинг до хотел „Дана палас“ в курорта „Златни пясъци“. 

Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка, тъй като направения тест за Ковид- 19 на Максимилиан е дал положителен резултат. От държавното обвинение представиха пред съда справка за съдимост на обвиняемия, предоставена от германските власти. Той е осъждан няколко пъти за престъпления срещу личността, собствеността и транспорта, като е лежал и в затвора за палеж. Преди месец е нанесъл жесток побой на мъж в Германия.

Защитата на Максимилиан поиска от съда определяне на по-лека мярка за неотклонение с мотива, че опасността той да се укрие или да извърши престъпление е хипотетична, а не реална. 

Според Варненския окръжен съд са налични достатъчно доказателства да се направи извод за съпричастност на Максимилиан към повдигнатото обвинение за убийство. От направената видео-техническата експертиза на записите от близките хотели и анализ на кадрите е видно поведението на обвиняемия и това на жертвата. Съдебният състав прецени, че следва да се цени и мнението на вещото лице, което се отличава с категоричност, че на записите е именно Максимилиан. Този извод на вещото лице се подкрепя и от иззетите веществени доказателства – дрехи с характерни зацапвания по тях, както и други вещи, ползвани от обвиняемия. При медицинското му освидетелстване са констатирани и специфични увреждания на крайниците му, които могат да са причинени от побоя над жертвата. 

Варненският окръжен съд счете, че е налице и опасност чужденецът да извърши ново престъпление и да се укрие. Престъплението, за което е обвинен германския гражданин е най- тежкото в Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване, като в този случай производството е насрочено за 17 август в Апелативен съд – Варна. 

Коментари

Новини Варна