IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
09:10 | 3 септември 2021
Обновен: 20:20 | 19 април 2024

Гнусна гледка от Инфекциозното във Варна: В затвора е направо лукс! (ГАЛЕРИЯ)

Болницата има спешна нужна от ремонт

По материала работи: Слав Велев
Гнусна гледка от Инфекциозното във Варна: В затвора е направо лукс! (ГАЛЕРИЯ)

Ужасяващото състояние на Инфекциозна болница във Варна стана обществено достояние за пореден път. Лечебното заведение е част от актива на УМБАЛ "Св. Марина" в морския град, въпреки че се намира в двора на Окъжна болница - "Св. Анна".

В затвора е направо лукс в сравнение с това, което ще видите по-долу. Инфекциозна болница във Варна е място, в което вероятно никой не би искал да попадне. Защото тук лекуват тялото, а сриват психиката...

Изводите са на варненци. А ги отприщи един пост на мъж, който в момента лежи в Инфекциозното. Предлагаме ви неговия разказ с незначителни съкращения, както и снимките, документиращи това, което казва Ивайло Донев.

"Къде е това?"
"Това Афганистан ли е?"
"Какви са тези катакомби?"
"Къде е тая мизерия?"

Днес ще ви разкажа, мили хора!

Това е една от най-големите болници в нашия "европейски" град Варна. Инфекциозно отделение. Тук имах удоволствието да лежа 2007 година. И за съжаление до днешна дата нищичко не се е променило. Единствените хубави спомени, които имам от тогава, са свързани с добрите и отзивчиви хора, работещи в тази болница, които не знам как са успели да се съхранят въпреки тези условия на работа през годините.

Нека да ви покажа как изглеждат нещата при един болничен престой. Отвътре! Може да видите какво представлява платена болнична храна за човек в тежко състояние, обстановка и болнични условия и да прецените.

Обикновенно всички сме свикнали да качваме красиви места, усмивки, плажове, планини, обилни маси и да показваме на другите колко е красив живота.

Е, уви!!!

Животът не е чак толкова красив и си мисля, че май е по-важно да снимаме и качваме и подобни локации и места, за да можем с будно гражданско отношение да спомогнем тези проблеми да бъдат коригирани от имащите власт и назначените да ни управляват.
И да снимате кръчмите и плажовете и лъскавите места, за тях има кой да се погрижи. Но за съжаление явно за нашата мила държава няма кой...

Да, това е болницата. По-долу ще видите и старото празно чекмедже и така ценната тоалетна хартия, сапун, възгланци, завивки, а също и празната стена, на която преди имаше телевизор. Всичко изглежда толкова тъжно, разпадащо се и изоставено.

Коментарите под поста на варненеца са повече от красноречиви:

"Това е някакъв ужас, и то вече 14 години. Унижение за нашето правителство и нашата държава! Вече сме в 21 век и това е недопустимо! Какъв въздух да дишат тия болни хора на които точно това им е нужно, а отгоре им ще падне таванът и дишат мухала и влагата по стените! Срам и позор! 

Лекуват уж тялото, а сриват психиката, как да бъде човек здрав в такива условия, кошмар.

Най-големите ми кошмари бяха реалност в тази болница, мислех, че е ремонтирана и променена, явно не... от стените пъплеха хлебарки на стада и беше кучи студ също така! Бързо оздравяване и забравяне на този ужас!

Бързо и безпроблемно оздравяване! Това е най-важното! Като студент по медицина преди около 10 години, когато си карахме упражненията там, виждам, че условията не са се променили. Това е тъжно! Респект и уважение към всички колеги, които работят всеотдайно при тези условия!

2014 година лежах бременна там, беше шок абсолютен по отношение на условията. Но за сметка на това персоналът беше разкошен, компетентен и внимателен. Чудех се как тези хора успяват да се запазят такива, работейки в подобни условия. Само едно уточнение, клиниката е в двора на Окръжна болница, но всъщност е към Терапията.

А ако видите пернишката болница! Тази е почти луксозна, моля ви се!"

Инфекциозна клиника е въведена в експлоатация през 1963 г. Кога и в какъв мащаб са правени ремонти е трудно да се каже, но те са предимно частични. През новия век основно е ремонтиран (преди близо 20 години) единствено новосъздадения сектор за борба със СПИН. През 2014-а е направен проект за основен ремонт, който се финансира с помощта на тогавашното министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Поставена е външна изолация и нова дограма.

Колкото до битовите условия, те наистина остават далеч от стандарта, който заслужава това лечебно заведение. Както често се случва във варненските клиники, те обслужват не само града, а и пациенти от много други общини, не само в рамките на областта, а и на цяла Североизточна България.

Подробен доклад за нуждите на Инфекциозната клиника е изпратен както до здравното министерство, така и до община Варна. Засега обаче той все още не е предизвикал някакви действия от институциите.

Коментари

VladTepes ( преди 1 година )
За съжаление във Варна от лятото на 2019г. няма компетентен служител, който да разгледа случая - работната виза на свещеник Нъджех Кешишян не беше удължена заради конфликта между Епархийски съвет и духовенството. Сезирайте архиепископ Датев Акобян.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна