IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:00 | 10 септември 2021
Обновен: 19:18 | 28 май 2024

Огромен ръст на приходите в общинската хазна на Варна

25,4 млн. лева повече са постъпили в бюджета на града за първото шестмесечие на 2021 г.

По материала работи: Слав Велев
Огромен ръст на приходите в общинската хазна на Варна

Зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев говори от трибуната по време на заседание на ПК „Финанси и бюджет“/Снимка: Общински съвет - Варна

25,4 млн. лева повече приходи са постъпили в бюджета  на Община Варна за първото шестмесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на предходната година. Ръстът се дължи на получените субсидии от държавата и по-добрата събираемост на приходите с местен характер. Това сочи отчетът за изпълнението на общинския бюджет за периода 1 януари – 30 юни 2021 г., който беше разгледан на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“.

Зам.-кметът по финансовите въпроси Пейчо Пейчев очаква преизпълнение на приходите в хазната. „Всичко, което е заложено, ще бъде изпълнено, дори преизпълнено“, заяви Пейчев пред съветниците.

Първоначалният бюджет на общината за 2021 г., приет от Общинския съвет, бе в размер на 488 млн. лева. Уточненият план към 30 юни възлиза на 505,4 млн. лева вследствие на корекции във взаимоотношенията на общината с централния бюджет и получени трансфери от ресорните министерства.

Отчетът на приходите към края на първото полугодие е в размер на 166,2 млн. лева, но реално получените постъпления възлизат на 252,7 млн. лева, включващи наличните средства, отразени с отрицателен знак (-86,5 млн. лева) за балансиране на приходната и разходната част на бюджета. Тази сума представлява 50% изпълнение на уточнения план и 51,78% от първоначалния за годината план.

Отчетът на приходите за местни дейности е в размер на близо 72,3 млн. лева, а реално получените постъпления са близо 120 млн. лева. Те представляват 42% от уточнения план и 43% изпълнение от заложените 279,1 млн. лева за 2021 г.

При планирани за годината близо 87 млн. лева имуществени и други данъци отчетът към 30.06.2021 г. е в размер на близо 57 млн. лева – има 66% изпълнение от годишния план. Спрямо същия период на миналата година са събрани с 8 млн. лева повече, т.е. изпълнението е 116% спрямо постъпленията за мината година. Това се дължи основно на данъка върху недвижимите имоти, при който са събрани 4,3 млн. лева повече. Събираемостта на данъка за придобиване на имущество по възмезден начин е скочила с 2,2 млн. лева спрямо миналата година, а на данъка върху превозните средства – с 1,6 млн. лева. Макар и само с 22 хил. лева, намаление бележат единствено приходите от туристически данък, тъй като туризмът бе един от най-засегнатите отрасли от COVID кризата, сочи още отчетът.

През първото полугодие на 2021 г. в хазната са влезли общо 41,5 млн. лева местни неданъчни приходи, като увеличението е с 9,6 млн. лева спрямо същия период на предходната година. Основен дял в отчетените неданъчни приходи за първите шест месеца заемат таксите. При планирани 39,6 млн. лева в местната хазна са постъпили 28,1 млн. лева, което е 71% от годишния план. Приходите са с 4,1 млн. лева повече от събраните за същия период на 2020 г., което е също едно много добро изпълнение.

При разходите най-голям е относителният план за функция „Образование“ – 43%, и за функция „БКС – Инженерна инфраструктура“ – 18%. Отчетът на разходите за образование към 30.06.2021 г. е 71,4 млн. лева, т.е. с 9,7 млн. лева повече спрямо миналата година.

Капиталова програма за първото шестмесечие възлиза на близо 17,5 млн. лв., от които 4,8 млн. лева са изразходвани за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа и 1,8 млн. лева за благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик“. Към 30 юни 2021 по оперативни програми, финансирани с евросредства, са отчетени капиталови разходи в размер на 5 млн. лева.

Българската агенция за кредитен рейтинг през май тази година потвърди кредитния рейтинг на общината. Той остава BBB със стабилна перспектива и е равен на този на държавата. В изготвената от БАКР финансова прогноза за периода 2021-2023 г. се посочва, че община Варна ще продължи устойчивото си развитие след критичната за целия свят 2020 г. Според агенцията общината „ще реализира положителен оперативен резултат, както и положителен свободен паричен поток през целия прогнозен период, което изразява много добра кредитоспособност в краткосрочен и средносрочен план“.

Коментари

Новини Варна