IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:15 | 22 септември 2021
Обновен: 10:01 | 25 април 2024

Искат колите максимум с 30 км/ч в центъра на Варна

Днешният Европейски ден без автомобили ще бъде отбелязан с публична дискусия в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Искат колите максимум с 30 км/ч в центъра на Варна

Снимка: сдружение „Таляна“

Искат ограничение от 30 км/ч на скоростта в центъра на Варна. Днешният Европейски ден без автомобили ще бъде отбелязан с публична дискусия във Варна по предложението за въвеждане на зона с ограничение на скоростта на движение до 30 км/час в квартал "Таляна". Събитието ще се проведе от 12.00 часа на площад „Буров“ (на пресечката на улиците „Дръзки“ и „Охрид“), а организатори са сдружение „Таляна“, съвместно с „Европа Директно“ Варна.

Квартал „Таляна” беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект Citywalk на община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. 

Инициативата зона „30 км/ч“ е една ефективна мярка за намаляване на пътнотранспортните произшествия с тежки последици в населените места с изграждането на зони с ограничение на скоростта. Тези зони съществено се различават от останалите пътища в населените места, изтъкват инициаторите на дискусията.

Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км./ч в целия квартал. Целите на инициативата са да повиши безопасността, да помогне в борбата с климатичните промени. 

В момента тази зона е въведена в населените места на по-голямата част от страните на Европейския съюз. В Германия се въвежда през 1980 г., в Швейцария през 1989 г., във Франция 1990 г., във Великобритания 1992 г., в Италия през 1996 г. и т.н.

В Германия има изградени над 17 000 целогодишни зони „30 км/час”. В холандия с този добър пример са обхванати над 30 000км. 

В зоната се отделя значителна територия за пешеходци и велосипедисти, не се поставят пътни знаци за предимство и приоритет са пешеходците и велосепедисти. Използват се различен тип пътни покрития, за да се открояват местата за движение на различните участници в движението.

Коментари

Новини Варна