IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:00 | 27 септември 2021
Обновен: 04:06 | 20 май 2024

Варна тъне в боклуци. Фирмата: Градът вижда ефекта от новата система за сметопочистване

Морската столица може да се гордее с въвеждането на най-модерната система за събиране и транспортиране на отпадъци, смятата от "ЗМБГ“

По материала работи: Слав Велев
Варна тъне в боклуци. Фирмата: Градът вижда ефекта от новата система за сметопочистване

Снимка: "ЗМБГ“ АД

Докато Варна е зарината от болкуци и кошовете за смет преливат в целия град от дружетсвото, което се грижи за чистотата в морската столица изпратиха ПР-съобщение озаглавено: "Варна може да се гордее с въвеждането на най-модерната система за събиране и транспортиране на отпадъци".

Ето как от "ЗМБГ“ АД виждат ситуацията със сметосъбирането в града:

"Шумни камиони, бързащи служители с оранжеви жилетки, обикновено пречещи на движението, разтоварване на контейнери, изсипване, връщане, неприятна миризма. С тази рутинна процедура са свикнали повечето жители на българските градове. Затова и може би изразът "иновации в сметопочистването" звучи доста странно и далечно.

Но във Варна от тази година те са съвсем реални и сега градът вижда ефекта от новата система за сметопочистване, която е сигурна и ефективна.      

Дружеството "ЗМБГ“ АД, коeто извършва дейностите по събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на чистотата на места за обществено ползване на територията на Община Варна, ползва  опита на италианската фирма NORD Engineering - световен лидер в областта на сметосъбирането. Системи като тази, която се въвежда поетапно във Варна са приложени в огромни градове като Париж, Барселона, Рио де Жанейро, Флоренция, Севиля, Истанбул и много други. 

Морският град е иноватор за България, след като вече въвежда предложеното от NORD Engineering ноу-хау за събиране и транспортиране Системата за събиране на отпадъци (NORD EASY SYSTEM) е новаторски метод, който ще опрости процеса на събиране на отпадъци. Иновативното в нея са както новите контейнери, така и новите сметоизвозващи машини и специализираните хардуер и софтуер за управление и контрол. 

Дейността по сметосъбиране ще се извършва директно от кабината на автомобила, посредством лазерно насочване и наблюдение на целия процес чрез монитор, разположен в кабината на превозното средство. Съдовете са удобни за ползване, тъй като капакът се отваря и с педал, след което автоматично се затваря.

Това означава, че отпадъците няма да бъдат разпилявани от птици и бездомници. Автоматизираната система ще бъде внедрена на три етапа. Първият етап на въвеждане е в рамките на 90 календарни дни, до една година, в който ще бъдат подменени общо 60% от обема на съдовете, които ще се обслужват от седем специализирани компакторни машини. Финал ще бъде сложен с третият етап, при който над 80% от обема на съдовете на територията на община Варна ще бъдат сменени. 

Новите контейнери са напълно затворени и засега са разположени в три Варненски жилищни района – р-н "Одесос“, р-н "Младост“ и р-н "Вл. Варненчик“.

Ето какво призовават от фирмата:

Спазвайте указанията, написани на новите контейнери, за да ги запазите!

Не оставяйте отпадъците си извън контейнерите!

Не оставяйте стари дрехи до контейнерите!

Не оставяйте строителни и едрогарабиртни отпадъци в и около контейнерите!

Не оставяйте отпадъци за рециклиране в контейнерите!

Не оставяйте опасни отпадъци в контейнерите!

Строителните фирми, които извършват ремонт са длъжни да извозват тези отпадъци на специално предназначени за това места!

Поискай да живееш в един по-чист свят! Бъди част от решението, не от проблема!

Подай сигнал за нарушение-не бъди безучастен!

052 820 295

052 820 152

За извозване на едрогабаритни отпадъци до 1.5 клуб м. е публикуван  график за извозване на едрогабаритни отпадъци от всеки район на сайта на община Варна. За по- големи количества тел. 052 503 801

За предложения и идеи как да опазим и подобрим градската среда – тел. 052 820 388

Или на https://signal.varna.bg/bg

Коментари

Зггг хйгфф ( преди 2 години )
Варна ще си остане града на боклуцитеВарна не може да стане истинска морска столица по европейски начинКметът не мие целогодишно улиците и булевардитеМие булевардите само през лятото заради туристите
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна