IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:00 | 27 септември 2021
Обновен: 05:14 | 20 април 2024

Във Варна се откри Туризъм Експо

Двойно повече пътници на летище Варна тази година

По материала работи: Слав Велев
Във Варна се откри Туризъм Експо

Снимка: ТravelNews.bg

Днес стартира петото издание на ТУРИЗЪМ ЕКСПО „Дестинация Варна”. Събитието ще се проведе от 27 септември до 29 септември 2021 г. морската столица, предаде ТravelNews.bg.

ТУРИЗЪМ ЕКСПО ДЕСТИНАЦИЯ ВАРНА има за цел да превърне Варна в център на туристическия бизнес и договаряне, като акцентира и представя всички възможности на региона. Изложението е ориентирано към създаване на трайно взаимодействие между бизнеса и бизнеса с крайните потребители. 

Организатори на туристическото експо са Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и агенцията за маркетингови комуникации PROVOX, в партньорство с Община Варна. 

В дните на изложението ще се провеждат и семинари, лектори на които ще бъдат преподаватели от водещи университети и учебни центрове. В рамките на експото ще се проведе международна конференция посветена на „Варна – 100 години курортен град“.  В семинарите ще се коментират теми за актуалната обтановка в туристическия бранш. 

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, сподели: “Тук сме, за да докажем противното на всеки, който смята, че туризмът в тези трудни времена е към своя край. Ще акцентираме върху нови идеи и дестинации. Ще разгледаме “клишето” Варна - дестинация за 4 сезона. В България тепърва ще се развиват сватбен туризъм, медицински туризъм и спортен туризъм”.

В конференцията ще вземат участие експерти в сферата на туризма не само от България, а и от чужбина. ЕКСПО ТУРИЗЪМ “Дестинация Варна” очаква гореща  информация от министъра на туризма Стела Балтова, резултати от летния сезон, очаквания за следващия и изчерпателни дискусии по актуални теми в туризма. 

Специални поздравления към организацията на ЕКСПО-то отправиха Стела Балтова и Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Марта Вачкова също отправи своите пожелания за успешно събитие. Тя сподели: “Варна не е просто дестинация, където да отидеш на плаж, да пиеш кафе и да спиш в прекрасните хотели. Това е емоция, неслучайно е любимият ми град”. Организаторите на събитието и Франк Кванте, генерален мениджър на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, лично ѝ благодариха за милите думи. 

Коста Базитов, заместник-кмет на община Варна, също отправи пожелания от негово име и от името на кмета на града Иван Портних: “Нека магнeтечността на Варна, за която стана дума по-рано, да е причината много приятели от страната и от целия свят да са чести гости на града.

Откриването бе допълнено с развлекателни артистични представления, музикални поздрави и фолклорни танци.

Двойно повече пътници са преминали през летище Варна тази година спрямо предходната. През летния сезон са обслужени над 1 млн. души. Това каза пред Радио Варна главният изпълнителен директор на летище Варна Франк Кванте, който присъства на туристическото изложение във Варна "Туризъм-експо-дестинация Варна". България трябва да се стреми да постигне резултатите за сезона на Гърция и Турция и да се прави по-активна реклама на страната ни в чуждестранните медии, посочи той. Конкурентните ни за туризма страни са достигнали 78-80% от броя на туристите преди пандемията, докато България само 60%, каза Кванте. "Хубаво е обаче, че удвоихме цифрите и през 2021-а имаме 2 млн. пътници", подчерта още той. Димитър Биков-началник на отдел "Авиационен мениджмънт " на летище Варна каза, че се очаква през зимни сезон Варна да има директна въздушна връзка с 20 дестинации. 

Представители на туристическия бизнес от Румъния, Турция, Гърция, Молдова участват в изложението "Туризъм-експо-дестинация Варна", а представители на Украйна и Грузия ще участват онлайн, обясни Павлин Косев, председател на БХРА-Варна, организатор на форума.

Подробностите чуйте в разговора с Даниела Стойнова

Коментари

Новини Варна