IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:30 | 1 ноември 2021
Обновен: 09:44 | 18 април 2024

Две тръби от газопровода край Ветрино са разкъсани от взрива

България спря преноса на газ до няколко страни заради аварията във Варненско

По материала работи: Слав Велев
Две тръби от газопровода край Ветрино са разкъсани от взрива

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Две тръби са разкъсани, вследствие взрив по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД, в района на община Ветрино, Варненска област. Няма пострадали и щети. В момента инцидентът се разследва от прокуратурата и ДАНС, съобщи Владиир Малино, изпълнителен директор на "Блугартрансгаз".  Все още не е започнал ремонтът на мястото на аварията и не е възстановено газоподаването до Сърбия, за България  няма проблем с доставките. Газопроводът е влязъл в експлоатация през 1988 година.  Сигналът за взрив е получен към 3 часа, предаде БНР.

Няма пострадали хора и не са нанесени материални щети на граждани от възникналата в три след полунощ аварийна ситуация по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на община Ветрино, Варненска облас. Tова съобщи областният управител Марио Смърков. Той каза още, че става дума за резервна тръба и вече е частично възстановен преносът за Румъния. Доставките за страната ни са осигурени. Аварийни групи на дружеството подменят нарушения участък.

РИОСВ-Варна извършва съвместна проверка с експерти от Регионална лабораторя (РЛ)-Варна на мястото на аварията, възникнала тази нощ по газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на село Ветрино, област Варна.

При аварията е нарушена целостта на тръбопровода за пренос на природен газ. При възникването ѝ автоматично се е преустановил преносът на природен газ в авариралия участък.

При проверката се извършват пробовземания с апаратура за бързо определяне на замърсители „GASMET“ за контрол качеството на атмосферния въздух до най-близко находящите се населени места. Резултатите от извършените замервания ще бъдат обявени след окончателното приключване на проверките, информира екоинспекцията.

В РИОСВ-Варна няма постъпило уведомление от дружеството за възникването на аварийната ситуация.

Даниела Стойнова с репортаж за инцидента:

Коментари

Новини Варна