IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:50 | 25 ноември 2021
Обновен: 00:38 | 23 април 2024

ДБ иска Общинският съвет във Варна да заседава всеки месец

Предложението ще бъде разгледано онлайн днес

По материала работи: Слав Велев
ДБ иска Общинският съвет във Варна да заседава всеки месец

Днес ще се проведе онлайн заседание на Вр.К „Изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Варна”. На него ще бъда разгледано предложението на общинския съветник от Демократична България Николай Капитанов председателят на местния парламент да свиква заседание всеки трети четвъртък на месеца. 

„За последната година имаме 2 редовни и 6-7 извънредни сесии. Това на практика означава, че извънредността при нас е редовна”. Така Капитанов коментира за Дарик предложенията си изменения и допълнения на Правилника за организацията и дейността на местния парламент.  

Съветникът предлага също местният парламент да избира обществен посредник в срок от 2 месеца от началото на мандата. Към момента е заложена такава възможност, без това да е задължително. 

Другата предложена промяна е общинските съветници да бъдат оведомявани за часа и мястото на заседанията не по-късно от 5 работни дни преди заседание. В същия срок да се предоставят материалите и публикуват на сайта на Общинския съвет.  Комисиите пък да обсъждат проекти за правилници и наредби не по-рано от 5 работни дни от представянето им на членовете на съответната комисия.  

Целта е създаване на прозрачна среда и по-висока защита на обществения интерес. Тези промени ще създадат по-ефективен ритъм на работа в местния парламент , успешно решаване на текущи проблеми и по-добро развитие на общината.  Няма да утежнят работата на съвета и общинската администрация, мотивира се вносителят на предложението.

„Убеден съм, че всички общински съветници по същество знаят, че тези промени са полезни, справедливи и ще доведат до подобряване качеството на Общинския съвет. Освен това не са партийно насочени. Не съм убеден обаче, че предложенията ще бъдат приети”, отбеляза Николай Капитанов. Причина за това той вижда в процедурните хватки, които негови колеги в съвета прилагали. Други пък гласували по нареждане. 

Предложението ще бъде разгледано на заседание на временната комисия „Изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Варна”. То е насрочено за четвъртък от 11.30 часа и ще се проведе онлайн.

Коментари

Кклудцкйдд ( преди 2 години )
Общинският съвет да реши и да промени на ново място обръщача на 118 владиславово
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Ггуууиууйъ ( преди 2 години )
Като заседавате сменете и обръщача на 118 Владиславово на друго място а не където обръща в момента Измислете му ново място на обръщане на 118 във Владиславово Общинският съвет е мързелив
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна