IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
14:30 | 26 ноември 2021
Обновен: 13:15 | 29 март 2024

Втори мост край Варна ще бъде приоритет в коалиционно споразумение по тема "Транспорт"

Чакаме пари за него и ремонт на "Аспаруховия мост" от ЕС

По материала работи: Слав Велев
Втори мост край Варна ще бъде приоритет в коалиционно споразумение по тема "Транспорт"

Снимка: Лошото състояние на Аспаруховия мост/АРХИВ

Втори мост край Варна ще бъде заложен, като приоритет в коалиционно споразумение по тема "Транспорт" между ПП, ДБ, ИТН и БСП, съобщи  инж. Дойчин Николов от СНЦ "Клъстер Черноморска Икономическа Зона", предаде "радио Варна".

След инициатива от внесено писмено предложение 2021010055/02.08.2021 година от СНЦ Клъстер Черноморска Икономическа Зона лично към г-н Кирил Петков в Министерство Икономика, след представено пълно обследване, което показва над 32 критични дефекта налични в колоните на Аспарухов мост и по предложение на Асен Василев, общо ПП, ДБ, ИТН и БСП се обединиха Втори мост край Варна и рехабилитацията на Аспарухов мост, като приоритет да влезе в коалиционно споразумение по тема "Транспорт".

Към момента единственият мост – Аспарухов мост е без алтернатива. Според Дойчин Николов същият е изграден преди 45 години, амортизиран е и без извършен пълен капитален ремонт от 1999 година.

Към момента Аспарухов мост няма извършено сеизмично обследване, при наличие на предписание от 2009 година на областен управител на Варна, няма извършени геодезически замервания - задължителни и няма изготвен проект за пълен капитален ремонт, посочва още Николов.

По думите му, ако готовата обосновка не се внесе в Брюксел до март 2022 години, то единствената реална възможноста за реализацията на втори мост край Варна чрез 85% ЕС безвъзмездно финансиране практически ще се отложи след 2027 година.

Коментари

Хйкфххгг ( преди 2 години )
Варна се презастроява и общината не се управлява демократичноПортних е за смяна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
опетков ( преди 2 години )
Жалкото в тези "преговори" е, че всички знаят, че това са само празни приказки за ПР и нищо няма да се реализира, освен новото голямо крадене на готови пари.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
опетков ( преди 2 години )
Голяма част от написаното за Аспаруховия мост си е чиста лъжа. Имаше отпуснати средства, имаше готовност и дори част от ремонта се извърши, но след някакво допитване, гражданите на Варна не пожелаха той да се довърши през лятото, после през зимата и така си остана. Дано не се реализира и безумната идея на тези от "клъстъра" новият мост да бъде в чертите на града, успоредно на стария. Най-подходящото място е в края на езерото, близо до ТЕЦа и да се направи връзка с магистралата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Новини Варна