IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
16:30 | 20 декември 2021
Обновен: 13:39 | 28 март 2024

47 трудноподвижни варненци са ваксинирани вкъщи от мобилен кабинет

Това стана възможно благодарение на общинска програма

По материала работи: Слав Велев
47 трудноподвижни варненци са ваксинирани вкъщи от мобилен кабинет

47 трудноподвижни граждани са били ваксинирани вкъщи от края на октомври до момента във Варна. Това стана възможно благодарение на програмата „Информационно-консултативен ваксинационен мобилен кабинет“ на Община Варна, в която се включиха 4 общински лечебни заведения – ДКЦ 1 "Св. Клементина" ЕООД, ДКЦ 3 Варна ЕООД, ДКЦ 4 Варна ЕООД и ДКЦ 5 "Св. Екатерина" ЕООД.

От дирекция Здравеопазване" отчитат следните дейности, изпълнени по програмата:

Изнесени лекционни беседи по райони, по време на които е представена актуална информация за Ковид-19, за причинителя на вирусното заболяване, разпространението на болестта, начините на протичане и възможните усложнения, късните последици за здравето, както и информация за различните видове ваксини, възможните странични реакции. Присъстващите са получили отговор на конкретни  въпроси, относно личното им здраве. Обсъдени са били въпроси относно бустерна доза, с преболедуване и ваксиниране, поставяне на РНК ваксина след аденовирусна.

Проведени са били 19 беседи в различни трудови колективи по желание на работодателите, на които са присъствали 564 граждани.

На място в лечебните заведения са консултирани общо 323-ма граждани, а по телефона -154 лица. Извършени са 30 теста за неутрализиращи антитела на ваксинирани лица преди поставяне на бустерна доза. При 28 от тях не са установени антитела и са насочени за ваксиниране.

ДКЦ 1 "Св. Клементина" ЕООД – лечебното заведение се е насочило предимно към ваксиниране на място в дома на трудно подвижни хора, тъй като разполага с оборудвана линейка. Ваксинирани са били трудноподвижни хора в домовете им, след предварителна заявка. По телефона са консултирани 11 лица.

ДКЦ 3 Варна ЕООД – Организирани са 2 информационни беседи, на които са присъствали общо 44 лица. Извършени са 93 присъствени консултации по график, 26 лица от които са се ваксинирали след тях. По телефон са извършени 127 консултации, след което са записани за ваксина 32 лица от тях. Направени са тестове за неутрализиращи антитела на 30 лица, преди поставяне на бустерна доза, като 28 от тях са насочени за ваксинация, поради неналичие на антитела.

ДКЦ 4 Варна ЕООД  - Организирани са 2 лекционни беседи, на които са присъствали 60 лица, но малка част от тях са изявили желание за ваксинация. Извършени са 216 присъствени консултации, като почти всички са завършили с поставяне на ваксини. Извършени са и 6 консултации по телефон.

ДКЦ 5 "Св. Екатерина" ЕООД – Организирани са 15 беседи в трудови колективи, на които са присъствали общо 460 лица. Извършени са 14 присъствени консултации и 10 консултации по телефон. От общо 484 преминали по програмата, като приблизително 10% от тях са се ваксинирали в последствие в ДКЦ-то.

Коментари

Новини Варна