IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
16:20 | 20 декември 2021
Обновен: 10:51 | 25 април 2024

Общината осигурява подкрепа за хора с увреждания под карантина във Варна

Вижте как да се възползвате

По материала работи: Слав Велев
Общината осигурява подкрепа за хора с увреждания под карантина във  Варна

Снимка: Община Варна

Над 1584 варненци и 434 души персонал в социалния сектор ще бъдат обхванати от проекта "Патронажна грижа +“ през 2022 година. Дейностите се осъществяват по приоритетна ос „Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това стана ясно днес на пресконференция в община Варна. Участие в събитието взеха зам.-кмета Коста Базитов, Таня Василева - директор на дирекция „Социални дейности“, Ивелина Кирилова - ръководител на проекта и екипът, участващ в реализирането му.

Целта е да бъде осигурена подкрепа за възрастни хора и лица с увреждания, като им се предоставят услуги в домашна среда, както и подкрепа за лицата, които ползват социални услуги. Дейностите са разпределени в две направления.

По първото се предвижда да бъдат обхванати около 495 лица с увреждания, които нямат възможност за самообслужване и са поставени под карантина. Те ще получават специална патронажна грижа, за която ще бъдат ангажиран екип от 44 души - специалисти и помощен персонал. Новият компонент, който е насочен към най-застрашените от COVID-19, ще осигури устойчивост на предлаганите към момента услуги по друг проект - "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания на територията на община Варна - Компонент 2", който ще приключи в края на годината.

По второто направление ще бъдат изпълнени мерки за опазване на здравето на 1 089 потребители на социални услуги, ползващи домове за стари хора, центрове за настаняване от семеен тип, центрове за социална рехабилитация и интеграция и други. За тях ще бъдат ангажирани 388 души персонал и още 46 лица - за осигуряване на безопасна среда за функциониране на социалните услуги в контекста на епидемична обстановка. При необходимост има готовност да бъде осигурена компютърна техника за предоставянето на услугите дистанционно. По-активното използване на информационните технологии ще разшири възможностите за споделянето на опит и добри практики между специалисти в социалната сфера.

Социалните услуги могат да бъдат заявени на тел.: 052/820544 и 052/820537, както и на гише 14 в информационния център в сградата на община Варна. Дейностите започват да се извършват от 01.01.2022 г. 

Коментари

Жййййгггъъ ( преди 2 години )
Променете обръщача на118 Владиславово да не обръща и по светло и по тъмно на паркинга ниЗащото сега като се стъмни автобусите обръщат на паркинга това е нагло вземете мерки и действия Ще трябва да сменяме кмета на Варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Гйккккк ( преди 2 години )
Преди местни избори не се показвайте какво правите и че правите доста положителни неща това не е на добре преди избори да показваш какво правиш за града
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна