IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
15:15 | 8 януари 2022
Обновен: 12:55 | 2 май 2024

Община Варна не се отказва от лекото метро, "генерира" задание

Изграждането на нови сгради на библиотеката и МГ остава мираж

По материала работи: Слав Велев
Община Варна не се отказва от лекото метро, "генерира" задание

Христо Иванов/Снимка: Черно море/архив

Има генерирано задание за проектиране на леко метро и на бул. "Цар Освободител". Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът по инфраструктура Христо Иванов.

"Предстои оформяне на документацията за обществена поръчка и обявяване на процедура за избор на проектантски екип. Първоначално на булеварда, а когато има ясна концепция за финансиране, и за лекото метро.", добави той.

До пролетта се очаква да завърши първият етап от строителните дейности по междублоковите пространства в „Кайсиева градина”.  Проектът за втория етап е заявен към Министерство на финансите през миналата година, чакаме финансиране, съобщи още заместник-кметът.

Двата знакови за Варна обекта, библиотеката и т.нар. „Дупка”,  са включени в Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 година, припомни Иванов и уточни, че се очаква финансиране през следващия програмен период.

Готово е и заданието за проектиране на нова сграда на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон".

Продължава дейността по възстановяване на малките улички в междублоковите пространства, зоните за паркиране и осветлението им по четири проекта, за които община Варна е получила финансиране през миналата година. Предстои да започне работа по останалите обекти - пет в „Одесос”, два в „Приморски”, три в „Младост”, в „Аспарухово” два обекта и във „Владислав Варненчик” три обекта. За част от проектите проектирането приключва. Стойността на обектите е 70 милиона лева, осигурени от тегления от Община Варна кредит.

Ремонтът на улица „Младежка” ще бъде включен в бюджета за тази година. Администрацията преценява дали да бъде направен инвестиционен проект или рехабилитация на компрометирания участък от улицата.

Чуйте повече в интервюто на Даниела Стойнова

 

Коментари

Новини Варна