IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:00 | 16 януари 2022
Обновен: 12:07 | 28 март 2024

Втора варненска община е с режим на тока, скоро и трета

Напук на двойните сметки: Улично осветление във Варна свети посред бял ден

По материала работи: Слав Велев
Втора варненска община е с режим на тока, скоро и трета

В рамките на малко повече от седмица, във втора варненска община се оказва, че въвеждат режим на тока. В трета го обмислят... Причината навсякъде е една и съща - високите сметки за ток. Засега режимът обхваща уличното осветление. Мярката е временна, но докога е трудно да се каже.

Режим на уличното осветление в нощните часове въведоха от 6 януари в Дългопол. За Радио Варна тогава, кметът Георги Георгиев съобщи, че "за 2021 г. Община Дългопол е заплатила за улично осветление 120 хил. лв. при цена от 109 лв./MWh. След резкия скок в цената на енергоносителите, през декември 2021 г. средната цена на електрическата енергия е 429 лв. /MWh, което е почти тройно увеличение (или с 320 лв. повече).

Сметките сочат, че спрямо сегашните цени на тока в Дългопол ще платят като община през 2022 г. около 472 хил. лв. за улично осветление.

Дори след приспадане на компенсацията получавана от държавата до 31 октомври, 2021 г., която е 100 лв./MWh, и продължаването ѝ до 31 декември на база реални пазарни цени - 128.98 лв.//MWh, остават недофинасирани около 252 лв. хил. лв.

Подобно на всички малки общини в България, и Дългопол не разполага с финансов буфер, за да покрие разликата в цената дори само на уличното осветление в общината.

И както всички общини, проблем с недофинансирането ще се появи освен за уличното осветление, но и за всички зависими от общинските бюджети социални дейности. В списъка влизат също издръжката на училища, детски градини и ясли, социални домове, общински болници и др., както и електротранспорта в големите градове.

От Националното сдружение на общините в България (НСОБ) още в началото на януари поискаха компенсации от държавата в помощ на местните власти, с аргумента, че трябва да се осигури непрекъсваемост на основните публични общински услуги.

Според закона за енергетиката, общините у нас сключват договори за доставка на ток по свободно договоретени цени, а мораториумът върху цените на тока, водата и парното не важи за тях, а само за битовите потребители. В същото време, според ПМС на МС през зимните месеци небитовите потребители като общините ще бъдат компенсирани с не повече от 250 лв././MWh.

Прогнозите, според правителството, са за спад в цените на енергоносителите през април, поради ниското потребление и натиска през износа.

За да се намерят пари за сметките за енергоносителите в общините, те "ще трябва да отрежат" парите за различни други дейности.

Понастоящем, в община Дългопол уличното осветление е ограничено във времевите пояси 17.30 - 21.00 ч. и 04.30 до 07.00 ч.

Иначе казано, между 21 и 4.30 ч. на територията на всички 16 населени места не свети нито една улична лампа.

Идентична е причината за въвеждането на режим на уличното осветление и в община Вълчи дол, където според официалните данни има 22 населени места. Началната дата е 17 януари - понеделник. Сметките за ток и там са скочили тройно в последните месеци.

Сходна е ситуацията и в община Аврен, където от началото на годината също обмислят ограничаване на уличното осветление. Близо една трета от уличните лампи в Аврен са енергоспестяващи - 600 от 2 000. Сметката за ток преди поскъпването е била около 20 хил. лв. месечно, последната фактура обаче е за 50 хил. лв.

Опасенията са, че икономиите и преразпределяне на парите от една общинска дейност в друга, няма да са достатъчни, ако цените на енергоносителите продължат да растат.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) обаче, светът е изправен пред години на скъпа енергия.

Освен местните власти, високите цени на енергоносителите са сериозни предизиквателства и пред бизнеса, където също се търсят опции за компенсации от страна на държавата.

Пакет от един милиард и половина е заделен в помощ на бизнеса и ЕРП-тата, за да се преодолее енергийната криза, каза в неделя пред БНР премиерът Кирил Петков.

В същото време уличните лампи в различни части на Варна светят и през деня. Всичко това се случва на фона на оплаквания, че сметките за улично осветление на 4-те най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас през последните 3 месеца на 2021 г. са скочили двойно.

Само за сравнение 753 хил. лв. е сметката улично осветление на община Варна за ноември 2021 г., като за същия месец година по-рано е била 338 хил.

Коментари

Новини Варна