IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
16:45 | 17 януари 2022
Обновен: 04:31 | 25 април 2024

Синдикалист иска туристите във Варна да плащат по-скъпо за градски транспорт

Йорданова поиска подкрепа от държавата за компаниите, осигуряващи обществен транспорт заради загубите от пандемията

По материала работи: Слав Велев
Синдикалист иска туристите във Варна да плащат по-скъпо за градски транспорт

Екатерина Йорданова/Снимка: Община Варна

Еднократният билет за градския транспорт във Варна би трябвало да се ползва само от гостите на града и затова трябва да бъде по-скъп. Това мнение изрази председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова. Според нея не е справедливо туристите от Германия и други богати европейски държави, идвайки тук, да се возят срещу 50 евроцента.  

„Логично е гражданите на Варна да ползват всички видове карти, които дават преференциално пътуване, което е дори по-малко от един лев. Гостите на града като мен трябва да плащат много повече. Особено в град като Варна спокойно могат да плащат и два лева, защото тук хората идват да почиват, това е туристически град и не е логично с данъците на варненци гражданите на Европа да пътуват толкова евтино”, коментира синдикалистът, цитиран от Дарик.   

Трябва да се намери начин компаниите, осигуряващи обществения транспорт в градовете, да бъдат подкрепени от държавата за загубите вследствие на пандемията. Трябва да се вземат под внимание и по-високите цени на горивата, тъй като в пъти са нараснали разходите за електроенергията и газ там, където те се ползват в автотранспорта, изтъкна Йорданова. 

По-рано днес председателят на Съюза на транспортните синдикати в България и кметът на Варна подписаха споразумение за сътрудничество. Документът е създаден на основата на международната кампания "Бъдещето е в Обществения транспорт", стартирала през 2021 година, която има за цел да стимулира възстановяването на транспортния сектор от пандемията, посрещане на новите предизвикателства, свързани с мобилността, зелената сделка и дигитализацията в сектора.

„Няма да престанем да настояваме за увеличение на доходите на работещите в сектора с минимум 10%, за подобряване на условията на труд. Ще настояваме тази услуга да бъде извадена пред скоба и да бъде финансирана 50 на 50 - от общините и от държавата, защото иначе част от дружествата ще бъдат изправени пред фалит“, заяви Екатерина Йорданова.

„Подписването на това споразумение е поредна стъпка на потвърждаване на ангажиментите на Община Варна за развитието на обществения транспорт. В този документ има един важен нюанс - че общественият транспорт е и обществено благо, включително и заради чистотата на въздуха, която може да бъде подобрена чрез намаляването на автомобилния трафик. Това означава предлагане на такава качествена обществена услуга, която да накара хората да предпочитат градския транспорт пред личните си автомобили”, изтъкна кметът на морската столица Иван Портних.

Коментари

ффггг ( преди 2 години )
общината трябва да започне да контролира малко повече автобусите на градски транспортшофьорите на автобусите карат с висока скорост това е нелепо защото автобусите шофьорите возят пътници действайте
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
жггжожшож ( преди 2 години )
градски транспорт и община варна да си следят автобусите къде обръщат и в същото време много автобуси преминават през кръстовищата с висока скорост това не е редно през кръстовищата трябва да се преминава с ниска скорост и с повишено внимание в същото време автобусите возят и хора
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Tihomir ( преди 2 години )
Tapa populistka , na kakwa osnowa shte reketirame turistite ? BG _turistite w cushbina ne plashtat powece ot drugite ! Wednaga sht ni sankzionirat ot ewropa sa diskriminaciaj .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна