IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
11:30 | 24 януари 2022
Обновен: 03:51 | 23 март 2024

Над 60 дка. гори изгоряха за година в Североизточна България

20 горски пожара са регистрирани през миналата година на територията на СИДП

По материала работи: Слав Велев
Над 60 дка. гори изгоряха за година в Североизточна България

Снимка: СИДП

Над 60 дка. гори изгоряха за година на територията на Североизточното държавно предприятие (СИДП), съобщиха от "Горското".

20 пожара са регистрирани през миналата година на територията на СИДП. Те са обхванали 76 декара, като при една малка част /шест декара/ пожара е бил върхов. Огънят е обхванал 35 декара иглолистни гори и 26 декара широколистни. По-голямата част от пожарите са причинени от човешка небрежност и запалвания в горските територии или в близост до тях.

Най-много пожари за 2021г. са регистрирани в ДЛС-Балчик – 5 на брой. По един е имало на територията на ДГС-Смядово, ДГС-Нови пазар, ДЛС-Черни Лом, ДГС-Търговище, ДГС-Провадия, ДЛС-Шерба и два в горите на ДГС-генерал Тошево.

Горските от предприятието разполагат с 11 специализирани автомобила за гасене на пожари и 130 защитни облекла. Всички противопожарни табла и депа са обновени през годината, а на ключови места са поставени 30 нови предупредителни табели. Над 1000 флаери, в които са описани основните причини за възникване на пожари и действията, които трябва да се предприемат за погасяването им, са раздадени в населените места на областите Шумен, Търговище, Варна и Добрич.

Ръководствата на СИДП и териториалните поделения благодарят на гражданите, които са подали към национален телефон 278 сигнала за пожари и посегателства в горите.

Коментари

Новини Варна