IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:15 | 2 февруари 2022
Обновен: 21:53 | 25 април 2024

Уличните лампи във Варна светели през деня заради профилактика

Честите прекъсвания на осветлението на места в града вечер се дължи на вандалски прояви

По материала работи: Слав Велев
Уличните лампи във Варна светели през деня заради профилактика

Снимка: Moreto.net

Светещите през деня общински лампи на различни части във Варна предизвикаха недоумение и дори възмущение на фона на високите сметки за електроенергия и въведения в някои общини в областта режим на тока на уличното осветление.

Радио Варна потърси отговор на този въпрос от Станчо Станев, който е главен експерт "Енергоснабдяване на общински обекти и улично осветление" в дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" към Община Варна.

По думите на експерта, причината за светещите улични лампи през деня във Варна е профилактика и подмяна на изгорели крушки. 

"За подмяната на изгорели лампи е необходимо осветлението да бъде включено ръчно в светлата част на деня. Ако изгасим осветлението, ще се налага неколкократно вдигане и спускане с вишката на екипите", обясни Станев.

"Профилактиката и подмяната на изгорели крушки продължава не повече от един час, но това зависи и от дължината на улицата и от броя на изгорелите лампи", допълни Станев.

Според него, честите прекъсвания на осветлението на места в града вечер се дължи на вандалски прояви. Същата е ситуацията и с парковото осветление, което се случва да не работи.

"Лесно се разбиват таблата за осветление, тъй като по наредба те трябва да са пластмасови. 95% от авариите по паркове и градинки и най-вече в района на Морската градина, се дължат на вандализъм. Имаме случаи на напълно унищожени табла, както и стрелба с въздушни пистолети срещу осветителните тела", коментира Станчо Станев.

В Община Варна често постъпват сигнали за неработещо улично осветление. Станчо Станев напомни, че екипи на фирмите, които отговарят за поддръжката на осветлението, са длъжни да обхождат уличните лампи в града.

Чуйте разговора на Иван Барбов със Станчо Станев ТУК

Коментари

Новини Варна