IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
12:30 | 1 март 2022
Обновен: 09:17 | 18 април 2024

Войната в Украйна скара и съветниците във Варна

С позиции излязоха "Демократична България" и "Възраждане"

По материала работи: Слав Велев
Войната в Украйна скара и съветниците във Варна

Снимка: Общински съвет

Кризата в Украйна беше сред темите на днешното заседание на Общинския съвет. Председателят Тодор Балабанов заяви от трибуната в зала „Пленарна“, че Община Варна работи активно с другите държавни институции относно подготовката за прием на бежанци на територията на региона.

„В момента може би се прави оглед от страна на НПО-та, да им бъде предоставено помещение в Спортна зала с осигурени телефони, интернет и всичко необходимо по отношение на координацията“, посочи Балабанов.

Той изрази надежда, че съвместно с държавните институции ще може да бъде предоставена леглова база в курортните комплекси. „Там има редица държавни почивни бази, които са готови, оборудвани и биха могли да бъдат ползвани в случай на нужда“, допълни председателят на местния парламент. 

По думите му се водят разговори за възможностите общински лечебни заведения да осигуряват безплатна медицинска помощ на бежанци. „Ако се наложи, ще поискам Вашето съгласие под формата на решение да предоставим такава подкрепа. Разговарял съм с някои от ДКЦ-тата и те имат готовност да го направят, включително  частично с медикаменти“, обърна съм съветниците Балабанов.

От трибуната от името на групата на Демократична България беше изчетена декларация, осъждаща военните действия в Украйна. Групата на ПП „Възраждане“ и общински съветници също изказаха своята позиция по въпроса. Двете позиции бяха диметрални, но всички осъдиха агресията между двата славянски народа.

Коментари

Новини Варна